IoT: Når gatelys blir lønnsomme

Kan gatelys – per definisjon et kostnadssluk – bli inntektskilder? Hoderystelser er første reaksjon. Men vent litt. Digital-alderen snur opp-ned på mangt. Gatelys kan bli viktige for IT.

Oslo kommune har mer enn 80.000 gatelys, en gjennomsnittlig kommune over 10.000, og det finnes et sekssifret antall private gatelys bare i Norge. Globalt finnes det over 3 milliarder gatelys. Hva har de felles? Strømtilførsel, strategisk plassering, høye kostnader. NOK 750 per lampe og år om vi legger Oslo kommunes kostnader til grunn.

To fordeler, én ulempe. Inn på banen kommer IoT – spesifikt selskapet Sensity Systems, som vil gjøre gatelysene lønnsomme ved å utnytte fordelene, redusere ulempen.

Lyspærer er ikke hva de var. Hypereffektive, kompakte og varmesvake LED-elementer. Pærer i gatelys-størrelse har rikelig plass til andre ting – sensorer og kommunikasjonsutstyr for eksempel. Romslig tilgang på strøm bidrar til å holde kostnadene nede og fleksibiliteten oppe. Rom for å la fantasien løpe løpsk – hvilket er hva Sensity har gjort:

  • Temperatur- og fuktighetsmåling.
  • Stråling- (EMF, UVA, UVB, RADON, …), nedbør-, vind-målinger.
  • Seismiske målinger (vibrasjon), aktualisert ifm. ekstremvær og jordskred også på våre kanter av verden.
  • Registrering av omgivelseslys – for regulering av lysstyrke.
  • Registrering av bevegelse (vind, hærverk).
  • Registrering av lyd, video (overvåking, sikkerhet).
  • Formidling av nettverkssignaler – aktuelt både i bystrøk og grisgrendte strøk.
  • Registrering av luftkvalitet (partikler/gass/forurensing).

… og mer. Vi aner allerede interessen fra Meteorologisk og Geologisk Institutt, Ice.net, strålevernet, politiet og vegvesenet.

I volumproduksjon kan slike enheter – med de viktigste funksjonene – lages og distribueres til en kostnad som er sammenlignbar med hva de opprinnelige pærene koster. Vi ser konturene av en business.

Om vi drømmer? Produktene og infrastrukturen rundt er høyst reell og allerede utbredt i parkeringsanlegg, på flyplasser og offentlige områder i USA, og i rask vekst (se Sensity’s referanser for inspirasjon).

Hvordan det kan bli lønnsomt? Lyktestolper er infrastrukturkomponenter. I de enkleste tilfellene vil nye, intelligente pærer autoreguleres til en brøkdel av strømkostnadene som sammen med lengre levetid reduserer kostnadene langt utover potensialet til GSM-baserte løsninger lansert for et par år siden. Når de i tillegg kan formidle og distribuere nettverkstrafikk, være målepunkter for omgivelsesmålinger og sørge for trafikk- og annen overvåking, er det innlysende at vi har med en underutnyttet ressurs å gjøre.

Dessuten – årsaken til at kreativiteten til Sensity er viktig for IT: IoT betyr overraskelser for alle og muligheter i mange retninger. IT skal ikke nødvendigvis komme med ideene, men skal være fasilitator og kreativ støttespiller når ideene kommer. Med riktig innsikt, innstilling og kompetanseprofil løser IT oppgaven.


Se også Digitale disruptorer – hvem og hvor?

Legg igjen kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.