Vi er IKKE spesielle!

Ideen at vi (nordmenn) er så spesielle koster oss år om annet milliarder. På tide å våkne?

Det gjelder ikke bare IT, men store deler av samfunnet. Helse-Norge (se Helse+IT: Ruvende inkompetanse), tungindustrien, oljebransjen, elektro, rørleggere, snekkere. I takt med at vi ‘EU-ifiseres’ – og mer eller mindre frivillig tvinges inn i regimer som gjelder for resten av Europa, blir særegenhetene tydeligere og vanskeligere å forsvare.

For 20 eller 40 år siden kunne vi lage våre egne standarder, slå oss på brystet og si ‘vi er bedre’. I 2015 ser verden annerledes ut. Konkurransen kommer fra hele verden, og Norge hemmes av særegne og ofte irrelevante komplikasjoner laget av entusiastiske ingeniører med høye idealer og mager markeds- og økonomiforståelse.

Nå er utsiktene endret, budsjettene slanket og konkurransen skjerpet. Vår særegenhet er kanskje bra for selvbildet, men dårlig for business. Når Siemens bygger deler til norske oljeplattformer, koster de gjerne dobbelt så mye som tilsvarende deler til oppdragsgivere fra andre land. Fordi spesifikasjonene er ’spesielle’ – til tross for at delene skal brukes til det samme, i samme omgivelser. Vår elektriker tvinges til å handle installasjonsmateriell via grossist, og betaler det dobbelte av svensk netthandelspris for eksakt samme komponent. Ut til kunde: 4-dobbelt.

På IT-siden er nyutvikling det eneste som gjelder. At noen har gjort tilsvarende før, passer ikke. Enten det gjelder helse, NAV, kvalitetskontroll eller ERP. Konsulentselskapene er spesialister på anbudsforespørsler og ‘følsomme ego-knapper’ i store innkjøpsavdelinger, og haler i land store, langvarige utviklingskontrakter etter gammel, velprøvd modell med utgått arkitektur. Markedet trenger det motsatte: Moderne arkitektur, korte og oversiktlige prosjekter som kobler sammen kjente og mer eller mindre standardiserte komponenter som kan byttes ved behov.

Kan vi bruke lavere oljepris, større kostnadsfokus og ferske erfaringer fra offentlige IT-prosjekter til en overmoden og nødvendig synkronisering med virkeligheten og omverden? Vi skal ikke bli lik resten av verden, men komme tilbake til det opprinnelige målet: Å være spesielle på kvalitet og resultater. Ikke på høye kostnader og unødig kompleksitet.


Se også Sunn IT-fornuft er undervurdert.

Legg igjen kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.