Trygt karrierevalg II: UX/UI

IT er under press. Konsolidering, cloud, SaaS, demokratisering, BYOD og mer endrer spillereglene og presser IT til å gjøre valg for fremtiden. Som gruppe og som enkeltpersoner. Det er bra! Fordi vi trenger flere spesialister. Mange flere.

At gamle disipliner nedgraderes og forsvinner er like naturlig som at nye dukker opp. Og dukker opp gjør de kontinuerlig. For noen uker siden diskuterte vi Data Science i en slik sammenheng (se Sikkert karrierevalg: Bli Data Scientist). Eksplosive datamengder er digitalt søppel uten spesialister som forstår både dataene, verktøyene og behovene.

Tilsvarende ser vi – i sfæren rundt IoT – en eksplosiv utvikling som krever spesialister på flere nivåer, ikke minst for utviklere (se Effektiv programmering slår tilbake og Hvorfor JavaScript fortrenger Java).

Et tredje eksempel er design/brukergrensesnitt-spesialister (UX/UI – User Exchange, User Interface). På mange måter innlysende, men akk så underprioritert. Innlysende fordi vi overflommes av data, hjelpemidler, muligheter og verktøy, mens vi får stadig mindre tid til å gjøre oss kjent med dem. De forventes å være intuitive, men er det kun unntaksvis. Verden er full av bokstavelig talt livsfarlige brukergrensesnitt som det haster med å fikse.

Om vi overdriver? Summér selv: I 1999 døde mellom 40.000 og 90.000 amerikanere på grunn av medisinsk feilbehandling. I 2014 var tallet 400.000. Er det IT-løsningenes feil? Sammenhengen med usmarte, vanskelige eller direkte misvisende brukergrensesnitt er påviselig i faretruende mange tilfeller. Dessuten: Teknologi skulle gjøre behandlingen tryggere. Tallene indikerer det motsatte, og medisin er ett av mange eksempler. Et annet er biler: Hvorfor klager bilmagasiner ofte over brukergrensesnittene i bilenes underholdnings- og GPS-systemer? Er det viktig? Vi mangler statistikk, men det skal ikke stor fantasi til for å se sammenhengen. Uansett hva fabrikanten skriver i brukerhåndboken, brukes systemene mens vi kjører.

I 2015 er det fortsatt faretruende vanlig at ingeniører og programmerere lager brukergrensesnitt. Det er livsfarlig. Vi trenger spesialister. Som forstår design, behov, data, presentasjon, interaksjon og litt teknologi. Og med den backlog som i realiteten finnes i markedet, trenger vi mange av dem. Nå!


Se også bloggen Vakker IT, et av de mest leste innslagene på myMAYDAY.com i 2014.

Legg igjen kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.