Hype Cycle - underholdning eller strategi?

Gartners ‘Hype Cycle for Emerging Technologies’ for 2015 er her, og pressen holder spekulasjonsfest: “Her er hva du må være opptatt av hvis du skal henge med i svingene.” Kurven – som minner om en temperaturprognose fra yr.no – er notorisk overskrifts-genererende og et populært samtaleemne – hvert år. Bra for Gartner, men er den nyttig?

Det kommer an på forventningene, men la det være sagt med det samme: Som strategisk hjelpemiddel er kurven verdiløs, kanskje sågar negativ. Gartner har stor tyngde i markedet og prognosene har lett for å bli tatt bokstavelig. «La oss se hva Gartner sier» er en honnør til selskapets posisjon og tillit, og samtidig en overforbrukt lettvinthet. For eksempel: 2012-kurven hadde BYOD på toppen av hype-kurven med forventet stabilisering i løpet av 2-5 år. Året etter var den borte, etablert i markedet og ikke lenger ‘emerging’. Talegjenkjenning dukket opp i 2009 som ‘nesten klar for markedet’, sto praktisk talt stille til 2014, og er borte i 2015 – etablert og alminneliggjort via smarttelefoner.

I siste 10-års periode har en rekke teknologier vært innom kurven én, kanskje to ganger for så å bli borte igjen – for eksempel 3D Flat Panel Displays (2009), Crowdsourcing (2012) og Virtual Assistants (2013). HTML5 dukket opp nær toppen av kurven i 2012, med 5-10 år som perspektiv. Året etter var den borte – allerede akseptert av markedet og en del av hverdagen.

Vår interesse er nytteverdi: Gartners hype-curve for emerging technologies er orienterende – nyttig for å følge med, men lite egnet i strategi-sammenheng. Den forteller hva Gartner har på radaren og spekulerer omkring utviklingstrinn og hastighet. Supplert med rapporten som underbygger kurven, kan den være lærerik – noen ganger i forkant, like ofte i etterkant – som for HTML5, BYOD og IoT. Sistnevnte befinner seg på toppen av årets hypekurve med 5-10 års perspektiv – til tross for at flere milliarder IoT-enheter allerede er i drift.

Godt verktøy er fortsatt halve jobben – når det brukes riktig. Hype-kurvene er nyttige verktøy som ofte brukes feil.

Legg igjen kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.