Microsoft vingler videre

Oppsigelser, nedskrivinger, avhendinger. Microsofts toppleder demonstrerer handlekraft og snakker om behov for fokus. Men hva vil han fokusere på?

Microsofts plattform forvitrer. Den passer ikke lenger. Ikke til behovene, ikke til markedet, ikke til mulighetene. Forsøkene på å komme på offensiven i en ny teknologisk virkelighet har ikke lykkes. Til tross for store investeringer er Microsoft totalt fraværende på IoT, så godt som fraværende på alt som har med mobilitet å gjøre, mens søk+annonser taper penger. Azure er vel og bra, men appellerer primært til etablerte Microsoft-miljøer, og videreutvikler gammel mer enn å generere ny business.

Nadellas medisin høres riktig ut: «Fokus.» I et ferskt fire-siders notat (epost) til ansatte diskuterer han utfordringer, tøffe valg, plattformer, økosystem, drivere og selskapets sjel. «Vi kan skape magiske ting når vi samler oss som team og fokuserer», skriver han. «Høyst diskutabelt» kommenterer Lucy Kellaway i Financial Times, og slakter notatet som tannløst og forvirrende (Microsoft mission statement: so many words, most of them empty).

Sannheten er at Microsoft vingler. Visst må det gjøres tøffe valg. Behovet for å avskrive Nokia og si opp noen tusen ansatte har vært åpenbart en stund, og hører ikke hjemme blant de tøffe valgene. De kommer sammen med et overmodent oppgjør med historien. Plattformen stammer fra 90-tallet og er utgått på dato. Mens hele verden er på vei over til en heldigital virkelighet (se Det store plattformskiftet og Den eneste megatrenden), lever Microsoft av sin egen historie. Selv Windows 10 er vedlikehold av og for et dalende marked. Grunnlag for god business i mange år, men er lite egnet til å tilfredsstille ambisjoner og aksjonærer.

Nadellas medisin er riktig, men hva skal Microsoft fokusere på? Å halse etter Google (med Bing) og Apple (med Nokia) er åpenbart ikke løsningen. Markedet venter i spenning. Mange storheter har vært der før. Noen overlevde, de fleste forsvant. Clayton M. Christensens The Innovator’s Dilemma er fortsatt like relevant: “When new technologies cause great firms to fail.”


Se også …

 

Legg igjen kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.