Microsofts Surface-problem

Ny Surface, nytt håp, få muligheter.

Tålmodighet og utholdenhet karakteriserer Microsofts nettbrett-satsing. Et annet nærliggende uttrykk er forvirring. Siste skudd på stammen, Surface Pro 3, forsterker både satsingen og forvirringen, men ikke sjansene for suksess. Bevisst plassert mellom brett og ultralaptop-kategoriene, bommer den på begge. For tung som brett, for enkel som laptop. Konkurrentene er bedre.

Historien er en farlig læremester i nye markeder. I stedet for å tilpasse seg et klientmarked der brukerne bestemmer og IT-leverer, satser Microsoft på at Windows holder stand og IT sitter i førersetet. Vi kaller det ‘utakt med virkeligheten’.

I post-PC klientmarkedet er Windows ingen dealbreaker. Tvert imot: Mens vi i 2013 mente det fortsatt var plass til en tredje OS-spiller i dette markedet, er oppfatningen i dag en annen. Brukerne går mer etter apper, mindre etter OS. Android og iOS representerer tryggheten for både utviklere og brukere – som i tiltagende grad veksler mellom dem. Å utfordre dette duopolet er som å utfordre Windows som plattform på 90- eller 2000-tallet: Krevende, kanskje umulig – inntil en teknologi-drevet endring stokker om posisjonene og serverer nye muligheter.

Den kommer – og ligger kun noen korte år frem i tid: Da er dagens App-regime modent for avløsning (se App-regime på vikende front), og Microsoft+Nokia, RIM, Firefox og flere får en ny sjanse – hvis de overlever lenge nok. Microsoft gjør det – kanskje også selskapets brett-satsing. Toppsjef Satya Nadella prioriterer Cloud og mobilitet, og har penger nok til å holde liv i Surface til muligheten byr seg.

I mellomtiden ligger Surface-familien an til å bli vinnere i nisjemarkeder. Med behov for økonomisk life-support i overskuelig fremtid.

Legg igjen kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.