Reddet av Facebook

Hva gjør du hvis virksomheten er under Cyber-attack? Å skalke lukene er nærliggende, men stenger samtidig av både kunder og leverandører. Plan B fungerer – bruk sosiale medier!

Forbes hadde nettopp den situasjonen nylig, og beskriver den i en tankevekkende artikkel – om årsaken, angrepet og håndteringen.

Tankevekkende av flere grunner:

  • Utbredelsen – tilsvarende skjer tusenvis av ganger hver eneste dag, ikke bare mot godt synlige aktører som Forbes, BBC News, Facebook, Washington Post og AP, som nevnes i artikkelen.
  • Motivasjonen – utpressing, penger. Ingen uttelling i tilfellet Forbes, som var over middels forberedt og har langt over middels kompetanse, men alarmerende. Det gjør virksomheter flest til attraktive offere – fra kommuner og småbedrifter til internasjonale giganter.
  • Brekket – mekanismene brukt for å komme på innsiden: Spearphishing – rettet mot spesifikke brukere på innsiden for å skaffe passord og brukernavn.
  • Angrepet – som i betydelig grad mislyktes fordi mottiltakene kom raskt nok, men der intensjonene var klare nok: ‘Defacement’ (vandalisme på web-sider og innhold) og driftsforstyrrelser.
  • Håndteringen – spesielt kundekontakt via Facebook og Twitter.

Sistnevnte er trolig den minst opplagte delen av beredskapen: Hvordan kommuniserer vi med omverden når vi er under angrep og våre vanlige kanaler er blokkert? Plutselig får anvendelse av sosiale medier en ny dimensjon: Uavhengighet av egne systemer, tjenester og verktøy. Og direkte tilgang til markedet.

Hva med SMS og telefoni? Mulig, men med beskjeden skalerbarhet. Ingen kan informere titusenvis eller kanskje millioner av kunder og kontakter via SMS eller telefon. Eller epost, på grunn av effektive SPAM-stoppere. Mens Facebook, Twitter, LinkedIn, G+ og kanskje iMessage og WhatsApp fungerer. På riktige plattformer og i nærmest sann tid.

Skummelt? Tvert imot: Muligheter. En ny form for redundans som skal utnyttes, ikke bortforklares.


Se også Goodbye SMS, goodbye SIM.

Legg igjen kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.