Katastrofe: Hvis hele Internettet går ned…

“Er du forberedt?” spør KPMG, og får med seg media. Innsiktsløst er det beste vi kan si om utspillet. For hele Internettet kan ikke gå ned.

“Total Internet Failure: Are you prepared?” slår ComputerWeekly.com opp, og får vite fra eksperthold at “siden det aldri har skjedd, er det ingen som egentlig er forberedt”. Dermed er vi i gang med krisemaksimering og spekulasjoner. De fleste totalt unyttige. Det er en grunn til at hele Internettet aldri har gått ned: Det er praktisk talt umulig.

For Internettet er ikke ett nett. Det er en gigantisk samling nettverk. Selvstendige, uavhengige (autonome) nettverk. Slik ble det designet, slik er det fortsatt. En genetisk egenskap – og én av årsakene til at Internettet er blitt hva det er. Derfor skal det en naturkatastrofe av ekstreme dimensjoner til for å slå ut hele Internettet. Skulle en slik katastrofe inntreffe, vil Internettets helse trolig havne langt nede på prioriteringslisten.

Når det er sagt: Deler av Internettet kan naturligvis gå ned. Vi har sett DNS-problemer lamme deler av Asia, Australia og USA. Brann i Oslo satte deler av hovedstaden ut av drift for noen år siden – telefoni, Internett og mer. Deler av bygde-Norge har vært incommunicado flere ganger det siste året – også på grunn av brann. Alvorlig i omfang og skadelig for business. Sviktende robusthet som er operatørenes (og myndighetenes) utfordring, ikke vår. Det er fint lite vi kan gjøre til eller fra. Med telenettet, Internettet, veinettet.

Erfaringene fra både inn- og utland serverer viktig kunnskap: For virksomheter flest er mindre, lokale katastrofer verre enn store. Hvis vårt lokale industri- eller kontor-område mister all kommunikasjon, forsvinner kontakten med kunder, ansatte og leverandører. Hvis hele regionen eller landet er uten kommunikasjon, er (nesten) alle i samme båt, like skadelidende.

Derfor konsentrerer vi beredskapen om de lokale katastrofene. De er også lettest å håndtere. Spesielt i Cloud-verden: Vi flytter oss til et sted som fortsatt har konnektivitet og fortsetter. Lager nødløsninger som kun er mulige når distansene er overkommelige.

Hvis Cloud-leverandøren er frakoblet? Mulig, men mindre sannsynlig. De har råd til større robusthet enn både forvaltning og virksomheter flest. Dessuten – ingen har alle tjenester hos én leverandør. Og sist, men ikke minst: Er tjenestene tilstrekkelig kritiske, sørger vi for geografisk Cloud-redundans. Robusthet og katastrofesikring har aldri vært mer tilgjengelig – praktisk og økonomisk.

Tilbake til Internettets tilgjengelighet: Hvor robust kan det bli? Et økonomisk spørsmål, og Norge står i en særstilling. Våre internasjonale kolleger bobler av misunnelse når vi forteller om fiber, VDSL, 3G, 4G og ICE.net. Felles stamnett, men betydelig redundans – de fleste steder. Det gir unike backup-muligheter over store deler av landet. Ikke likeverdige, men nok til å holde oss i gang i dager eller uker om en lokal krise skulle inntreffe. Dét er optimal katastrofeplanlegging.


Se også:


Vær den første til å kommentere

Skriv en respons

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.