Windows 8 - fra vondt til verre...

“Aldri så galt at det ikke kan bli verre” er en pessimists innfallsvinkel til livet. Ofte feil, enkelte ganger riktig – og ‘full klaff’ for Windows 8 i disse dager.

‘Verre enn Vista’ preget overskriftene i februar, underbygget av lett tilgjengelig statistikk. Etter to måneder på markedet, sto Vista for 2.2% av web-trafikken. Tilsvarende for Windows 8 var mellom 1,1 og 1,7%, avhengig av hvem vi spør. Windows 7 klatret på sin side til 4% i løpet av den første måneden og har fortsatt oppturen siden.

Inntrykket støttes av bred kritikk fra mange hold i markedet. Det nye brukergrensesnittet lanserer en rekke interessante ideer og ser fancy ut, men mangler intuitivitet og avskrekker gamle Windows-brukere. Et risikabelt brudd med historien som ikke har gitt uttelling.

Så kommer april, og tallene for PC-salget i første kvartal er klare: En katastrofe! 14% fall (omsetning) ifølge IDC, 11,2% (enheter) ifølge Gartner. Ille for alle, men verst for Microsoft, som får skylden: “Windows 8 blamed as PC market tumbles 14%” skrev Financial Times 10/4, og siterer IDCs Bob O’Donnell: “Microsoft will have to make some very tough decisions if it wants to help reinvigorate the PC market.”

Vista var for dårlig, W8 bommet på markedet. Enorm forskjell, samme resultat.

Vi tror det toget har gått allerede. Vi tror også at den ensidige utpekingen av Windows 8 som hovedårsak, er for enkel. For det første har PC-salget av ganske naturlige årsaker vært nedadgående siden 2011/2012 (se Glem PCen, lag en klienstrategi). At mange hadde håpet Windows 8 skulle snu trenden, betyr ikke at en slik utvikling noen gang var sannsynlig. For det andre er PC-leverandørene medskyldige i nedturen. De burde vite bedre enn å satse utelukkende på W8 umiddelbart etter at produktet ble tilgjengelig. Spesielt etter nyttår har det til tider vært vanskelig å skaffe W7-baserte PCer i markedet, hvilket er hva spesielt det profesjonelle markedet har ønsket. Alle – både kundesiden og leverandørsiden – vet av erfaring at det tar lang tid før markedet omstiller seg til et nytt Windows. Og hva gjør kundene når de ikke får W7-PCer? De venter. Ingen ønsker en kostbar og tidkrevende nedgraderingssyklus.

På toppen av det hele kjører Microsoft i 2013 en bredsporet lisensrevisjon mot markedet. Juridisk uklanderlig, men markedsmessig ‘usmart’: En påminnelse om hvilke husmannskontrakter Microsofts lisens-avtaler egentlig er. Markedets reaksjon er naturlig: Lisensvegring og Microsoft-skepsis. Effektiv stimulans for lisensfrie, fleksible, ‘pay-as-you-go’-tjenester.

Betyr det at W8 går over i historien med samme merkelapp som Vista – ’mislykket’? Vi tror det, men årsaken er ikke W8 alene. Markedsmessige feilgrep og uheldig ‘timing’ er like viktige elementer. Kunne de vært unngått? Definitivt. Men Microsoft er fortsatt mer fokusert på Microsoft enn på markedet. Så lenge det varer, fortsetter nedturen.

Legg igjen kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.