Endelig slutt for DLD?

FBI har skjønt det. Nå er det norske politikeres tur – før den hodeløse ferden mot påbudt lagring av verdiløse data fortsetter.

En molbo-historie, en farse og et glitrende eksempel på hvordan det går når mange snakker og få tenker. For hvor mye tankevirksomhet skal det til for å se at datalagringsdirektivet er totalt unyttig for formålet? Presumptivt et verktøy for å avdekke kriminalitet. Men hvorfor skulle kriminelle bruke sporbare kommunikasjonskanaler når alternativer er lett tilgjengelige og billigere?

FBI har lite til felles med norske politikere, men også der hender det at ting tar tid. Institusjonen har remedier a la DLD for innenlands overvåking i USA, og trodde inntil nylig at de hadde SMS-markedet dekket. Helt til et lyst hode oppdaget at Apples iMessage-system ser ut som SMS for brukeren, men er teknisk annerledes. iMessage-meldinger går via Internettet, ikke via mobilnettets SMS-tjeneste, og er dessuten kryptert på en måte selv ekspertene har problemer med. Ramaskrik, naturligvis. Slik kan ikke FBI ha det.

Dette er virkeligheten, ikke bare for FBI, men for verden. Kun en liten del av kommunikasjonen i vår digitale hverdag er sporbar. Apples iMessage behandler mer enn 4 milliarder tekst-meldinger hver dag. Chat-tjenester hos Microsoft, Skype, Google, Yahoo og AOL med flere behandler enda mer. Kun en del av eposten går via tradisjonelle epost-servere, resten flyter i mer eller mindre private systemer – hos Facebook, LinkedIn etc., eller via krypterte VPN-forbindelser som ingen andre enn endepunktene kan se. Dusinvis av IP-telefoni tjenester logges ingen andre steder enn hos brukeren, og kan ikke spores.

Listen fortsetter, og poenget er åpenbart. Datalagringsdirektivet har null verdi som etterforskningsverktøy. Det vil føre til lagring av store mengder data, og konsumere betydelige ressurser, men vil være bortimot kjemisk fritt for kriminell aktivitet. Derfor blir DLD et verktøy for overvåking av the good guys – de som ikke har noe å skjule. Meningsfylt? I beste fall et kostbart sysselsettingstiltak. Og et forklaringsproblem som ingen politiker ønsker. Derfor er DLD omsider på vei mot skraphaugen – i hele Europa.


Se også Når DLD blir lillebror.

Legg igjen kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli vist.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.