Nokia - Microsofts nye katastrofe

Microsoft kunne ha kjøpt Nokia når som helst de siste tre årene. I 2010 var det en god tanke. I 2013 en katastrofe.

Ballmer har en historie med bad timing – som blant annet har gitt ham tittelen “the worst CEO in the World” (Forbes).Nokia-handelen føyer seg i rekken. En garantert PR-katastrofe. Inneklemt mellom Ballmers annonserte sorti og Apples iPhone-event blir Microsofts sengehygge med Nokia 4.-sidestoff på no time.

Det visste Microsoft, men valgte likevel å kjøre videre, hvilket gir grunnlag for 2 observasjoner: Ballmer har vært motstander av oppkjøpet, og styret mente det hastet. Enda en klar indikasjon på at styret er lei av Ballmer.

Oppkjøpet er trendy. Større kontroll over næringskjeden er hva de store i bransjen har gjort de siste 10+ årene. Microsoft har ikke gjort det – som vi også diskuterer i Microsoft: Selg Bing, glem W8, se fremover. Det finnes en tid for alt. Vi mener at Microsoft burde tatt kontroll over Nokia i 2010 (se 2010: Overraskelsenes år), og at tidsvinduet har passert. Begge parter er dårligere stilt, og utfordringene for å komme signifikant på banen i mobil- og brettmarkedet mye større.

Videre er det tydeligere enn noen gang at Microsoft ikke har hardware i sin DNA. Det skal drastiske omlegginger til – av kultur, innstilling og kompetanse – for å gjøre selskapet både hardware-orientert og foroverlent.Dessuten: Windows er en synkende skute som Nokia lot seg lokke ombord i. Selskapet kan kanskje reddes, men å være surret til masten mens skuta synker gir dårlige odds.

Også for Microsoft er kjøpet det motsatte av hva selskapet trenger akkurat nå. En aktiv defokusering av en organisasjon som har alt å tjene på å utnytte en unik markedsposisjon og pengesekk til å bli best og størst på Cloud-tjenester.

Legg igjen kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.