Nettbrett forstyrrer IT-markedet

Gartner tror verdens IT-’spending’ vil vokse med 4+% i 2013. Men IT-avdelingene ser lite av veksten. Den går med til nettbrett, smarttelefoner og SaaS. Mener ekspertene. De tar feil.

De overser forandringen verden – ikke IT-verden, men hele verden – har vært gjennom de siste 2 årene: Teknologi er ikke IT. IT er en liten del av teknologi-helheten, og i voksende grad frikoblet fra teknologi. Vi – ’IT-profesjonelle’ – kan like det eller ikke, men vi flytter mot tjenester. En naturlig, nødvendig og positiv konsekvens av utviklingen, av industrialiseringen – som vi har diskutert i utallige sammenhenger tidligere.

Poenget er at nettbrett, smarttelefoner og i betydelig grad eksterne tjenester (SaaS) påvirker IT-budsjettet, men belaster det ikke. Regningen – som for nettbrettenes vedkommende blir på 40 milliarder USD i 2013 – havner andre steder, i hovedsak hos brukerne selv. BYOD betyr nettopp det – og er i realiteten en vinn-vinn situasjon for alle, inklusive leverandørene og IT-avdelingen. Brukerne handler selv, betaler selv og har hovedansvaret selv. Og BYOD er i ferd med å bli regelen. Unntaket er når avdelingene eller andre ikke-IT-relaterte budsjetter belastes. IT går fortsatt fri.

Kan IT puste lettet ut? Nei! IT kan slippe unna investeringene, men ikke ‘følgeskadene’: Tjenester som må tilpasses eller omlaftes. Sikkerhetsregimer som må bygges om, arkitektur som må tenkes og tegnes på nytt. Med andre ord er ‘forstyrrelsen’ et faktum selv om ekspertene i første runde bommer. Og ‘forstyrrelsen’ koster.

På den andre siden: Den virkelighetstilpasningen som tvinger seg frem, er i mange tilfeller overmoden. 2013 er ikke som 2005, og tjenester flest trenger en overhaling, kanskje en utskiftning. Som deler av markedet er godt i gang med: Salesforce.com, Visma.net, Google Apps, Office123 er noen av ‘hjelpemidlene’. Den viktigste er – i 2013 som i 2012 – å tenke annerledes (se analysen IT-strategi 2012: Tenk annerledes og myPENDIUM nr. 4 – IT-strategi 2012-2013: Mindre teknologi, mer business.

For Norges del ønsker vi oss mer fokus på budsjett og ressursutnyttelse. Verden rundt oss har større press på seg til å senke kostnadene. Budsjettpress overvinner forandringsvegring, og setter i gang prosesser som i mange tilfeller overgår forventningene med hensyn til såvel lønnsomhet som funksjonalitet/tjenestekvalitet. Med industrialisering og tjenestefokus, og med overraskende hjelp fra nettbrettene og holdningsendringene de drar med seg: Brukerne er åpnere for forandringer, mer interesserte i forbedringer, lettere å få positivt med på lag.

En underliggende drivkraft er oppfatningen av et enklere liv. Objektivt sett betyr nettbrett mer teknologi, men brukerne oppfatter det motsatte. Nettbrett er enklere enn PC, de skjermer mot komplisert teknologi. Personlige, anvendelige, ufarlige.

Sa vi at nettbrett forstyrrer IT-markedet? Vi mente det motsatte: Nettbrett og mobilitet driver frem positiv utvikling. ITs utfordring er å utnytte den.


Se også Klar for en nettbrett-strategi?

Legg igjen kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.