Blir Business Continuity en selvfølge?

Har du installert bilbelte? Dumt spørsmål. Hva med Airbag? Like dumt. Men det har ikke alltid vært slik. Sikring koster. Den kommer når vi har råd. Og blir obligatorisk når det blir for dyrt å la være. Deretter blir den en selvfølge.

Slik er det også med Disaster Recovery (DR) og Business Continuity (BC). For lenge siden hadde vi ingen av delene. Det gikk ikke, feilene ble for mange. Backup hjalp – og de med penger kunne velge DR – en stund. Til vi oppdaget at DR ikke hjalp stort. Pasienten døde mens recovery pågikk. BC er IT-verdens Airbag, 30 år etter bilen: Mens Airbag er en selvfølge, er BC en mulighet. Nødvendig, men underutnyttet.

Det vil ikke vare. Noen katastrofer stort oppslått i media er hva som skal til. Kandidatene er mange – i alle sektorer. Politiets nylige IT-kollaps henger fortsatt i ørene. Mens media presenterer ferske statistikker der IT-miljøer mener å ha god kontroll på beredskapen, er virkeligheten langt mer nyansert. De fleste kan overleve et lokalt strømbrudd, men ikke en oversvømmet tele-sentral, en overgravd kabelgate eller en brann i sourcing-leverandørens datasenter. IT har bilbelter, men trenger Airbag.

Løsningen er ikke nye investeringer, mer hardware, duplisering av utstyr og lokasjoner. Ikke for ‘alminnelige IT-miljøer’. Det koster for mye, tar for lang tid og er i en del tilfeller umulig – for eksempel der både utstyr og programvare er så gammelt at det verken kan flyttes eller dupliseres. Det bør helst ikke røres. Det må erstattes.

Deprimerende? Egentlig ikke. ‘Løsningen’ er like rundt hjørnet – for de fleste. Ikke i tid, men som mulighet. SaaS kan levere tjenester med airbag: Implisitt BC som del av konseptet. ‘Kan’ er nøkkelordet i første omgang. Som for første runde med Airbag i biler, er BC en mulighet, et valg med en pris. Prisen er lav i forhold til ‘gjør det selv’-varianten, og raskt fallende – på vei mot selvfølge – som kollisjonsputer.

En naturlig konsekvens av utviklingen mot større, sentraliserte datasentre drevet av profesjonelle leverandører med flere lokasjoner og mulighet til å speile, duplisere og lastbalansere på tvers av geografi.

Den optimale BC-strategien for miljøer flest er tjenestefokus. Kosteffektiv BC er mulig i dag, implisitt i morgen, men kommer ikke av seg selv. Derfor er reelle behov og muligheter for BC en nødvendig del av regnestykket som ligger til grunn for IT-strategien.

Om 5 år er BC en selvfølge – drevet av tiltagende konkurranse. De som ikke kan levere BC eller leverer for dyrt, henger ikke med. Prøv å selge en bil uten kollisjonsputer i dag. Ingen vil ha den. Vi gambler ikke med livet. Ei heller med virksomheten.


Se også …

Legg igjen kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.