Generasjonsskifte: Apache på defensiven

Apache er selve grunnmuren i Web-verden. Eldst, best, størst, mest fleksibel og mye mer. Rollemodell, referanseprosjekt, flaggbærer for Open Source. Hvorfor deserterer markedet?

Desertere er kanskje å ta hardt i. Dessuten: Apache har fortsatt nærmere 60% av markedet. Ikke desto mindre er 100 millioner web-servere et signifikant tall uansett målestokk. Det er hva Apache har tapt siden juni 2012. Hva skjer?

Svaret er ‘generasjonsskifte’. Hele den gamle generasjonen går samme vei. Microsoft, Google, Oracle og flere mindre kjente varianter. Den nye generasjonen er først og fremst Nginx, med Lighttpd som ‘skygge’. Fra en sped start i 2004 nærmer Nginx seg raskt 13% av markedet, og vil passere Microsoft i markedsandel før sommeren.

‘Sped start’ er kanskje en underdrivelse. Nginx vokste opp under karrige kår, men med store ambisjoner hos Russlands nest største nettsted. Med flere hundre millioner sidevisninger per dag og rask vekst, var alternativene enkle: Finn en mer effektiv server eller kjøp flere servere. Penger til sistnevnte fantes ikke, men kreativitet og riktig kunnskap fantes. I 2008 betjente Nginx mer enn 500 milloner visninger per dag (for Rambler.ru) på det de fleste av oss vil kalle marginal hardware.

Mens tradisjonelle web-tjenere håndterer voksende belastning via tråder eller prosesser (gjerne begge deler), er Nginx (og Lighttpd med flere i samme kategori) hendelsesdrevne. De utnytter mekanismer på OS-nivå som ikke fantes for 10 år siden, og som reduserer prisen per forespørsel (i ressursmessig forstand) dramatisk i forhold til ‘gamlekara’. “Vi forsøker ikke å være smartere enn OSet, men utnytter i stedet mekanismene OSet tilbyr maksimalt” skriver Nginx i en kort systembeskrivelse (2013).

En annen faktor som bidrar til å gjøre nykommerne hypereffektive, er mindre funksjonalitet. De forsøker ikke å gjøre alt, men fokuserer på basisfunksjonalitet, det de fleste trenger og bruker. Det er med Web-servere som med mange andre verktøy: De vokser over tid, med nye funksjoner i bredde og høyde – viktig for noen, unødvendig for de fleste. Nginx vs. Apache er som Google Docs vs. Office: Enkel, effektiv, tilstrekkelig. Dermed er det fortsatt plass til alle i markedet. Apache, IIS, iPlanet etc. blir ikke borte, men fortrenges fra deler av markedet.

Samtidig er det verdt å observere at høyt volum ikke er noen forutsetning for å ha glede av Nginx. Den er hypereffektiv uansett volum, og det ligger i tallene fra Netcraft at markedet har oppdaget nettopp det. Alle som ikke trenger spesial-funksjonene i Apache, IIS etc. kan med fordel bruke Nginx, og bedre ytelsen med reduserte ressurser. Som Apache, er Nginx Open Source og ‘driver’ 30% av de 1.000 største web-stedene i verden – inklusive Wikipedia (SSL-proxy), WordPress, Groupon, Hulu, Dropbox, TechCrunch, LivingSocial og mange flere. Et generasjonsskifte tilsvarende hva vi ser på en rekke andre områder – for eksempel SQL vs. NoSQL (se NoSQL: Goodbye SQL?) og Java/.NET vs. mer moderne verktøy (se Java så ørene flagrer).

Legg igjen kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.