Slett dataene - for sikkerhets skyld

Det er ingen spøk. Hele verden lagrer enorme datamengder med lav eller ingen nytteverdi og stort potensiale for misbruk. Er tiden moden for et strategisk skifte? Fra ‘lagre for sikkerhets skyld’ til ‘slette for sikkerhets skyld’? Det som ikke finnes kan ikke misbrukes – og konsumerer heller ikke ressurser…

Vår omgang med data har endret seg enormt bare de siste 5 årene. Håndteringen av dem har imidlertid stått (relativt) stille. Vi lagrer og glemmer – og føler oss trygge. Det er det ingen grunn til. Snarere tvert imot. Aktualisert av hendelser med enormt mediefokus og epost-arkiver som sentral komponent – og forsterket av nye regler for datalagring og -håndtering i EU samt vårt lokale datatilsyns forvaltning av norske lover og regler, er tiden overmoden for å se nærmere på hva vi lagrer og hvorfor. I tillegg til å vurdere hvilke data og spor vi genererer i utgangspunktet – som diskutert i kommentaren Epost i utforbakke.

Vi argumenterer ikke for ukritisk sletting av gamle data, men for et bevisst forhold til hva som arkiveres og hvorfor. Hvilken verdi har egentlig 5 eller 10 år gamle eposter? ‘Kjekt å ha’ gjelder ikke lenger når faren tiltar for at dataene kan misbrukes eller kommer i konflikt med nye regler og krav.

Epost er én av mange kategorier i denne sekken. Kanskje den viktigste fordi våre epost-systemer svulmer over av usikrede vedlegg som lett kan forfalskes og enda lettere misforstås og misbrukes utenfor den sammenheng de hører hjemme i. Ingen vet hva som er der, men vi har fortsatt ansvaret. Logger og transaksjonsdata er en annen gruppe. Stadig i myndighetenes søkelys. Noen skal bevares med loven i hånd, andre det motsatte. Reglene er ofte kontroversielle og like ofte pushet av politikere med stort ego og beskjeden innsikt.

At nasjonal og internasjonal business tilpasser seg denne virkeligheten, blant annet ved å bli mer kritisk i sin omgang med lagring, er naturlig. Dessuten ser vi en velkommen positiv effekt som vi har etterlyst mange ganger de siste årene: ‘Alt i samme sekk’ er ingen lagrings- eller datastrategi, men en lettvinthet. Nå går den ut på dato. Heldigvis.

Legg igjen kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.