Microsofts voksende motbakke

Microsoft vil ha sin del av mobil-/brett-markedet. En stor del. Hvorfor stikker de kjepper i egne hjul?

Ingen fornekter Microsoft å ha ambisjoner. Tvert imot: Det er både naturlig og positivt. Og mens duopolet som er under utvikling i mobilmarkedet, med Apple og Google som totalt dominerende, er OK, er flere bedre. Amazon er en spennende deltager, men vi ønsker oss en ‘Microsoft-akse’ i markedet, gjerne med Nokia som partner.

Håpet svinner. Hver gang Microsoft annonserer noe nytt, hever de terskelen for egen suksess. Det begynte med Windows 8. Rettelse: Det begynte med Windows. Selskapets urokkelige – på grensen til naive – tro på at hvis det heter Windows, vil markedet ha det.

Tankegangen har feilet totalt for mobiltelefoner. Likevel fortsetter Microsoft langs samme mal med nettbrett. Årsaken til at det ikke fungerer, er bare delvis at markedet er lei av Windows. Vel så viktig er det at navnet i seg selv skaper forventninger. “Er det Windows? Da kan vi kjøre Windows programmer” resonnerer markedet. Og blir like skuffet hver gang. “Kommer snart” sier Microsoft – om Surface og ‘Windows-kompatibilitet’. Hvorfor ikke si sannheten: Det går ikke. Et nettbrett er ikke en PC. Ikke er det meningsfullt heller. Hvorfor skulle en smarttelefon eller et nettbrett kjøre Windows-applikasjoner? Poenget er å komme videre, ikke å utvikle et mobilt museum for 90-talls teknologi.

Googles Android er Linux, men har et annet navn. Som gir riktige assosiasjoner. Apples iOS er både Unix og OSX – teknisk viktig, men irrelevant og forstyrrende for markedet. Hvor vanskelig kan det være?

Microsoft annonserte Surface i juni – med brask og bram, og delvis mislykkede demonstrasjoner. Det kan skje ‘i de beste familier’, men hele øvelsen bar preg av hastverk. Ingen priser, ingen datoer for tilgjengelighet, kun en mengde fine løfter og optimistiske taler. Mens konkurrentene både annonserer, lanserer og leverer. Resultatet er spekulasjoner – typisk negative – om forsinkelser med programvare og problemer med ‘tilbehør’. Samt skuffelse i deler av markedet som virkelig venter seg noe substansielt fra Microsoft.

Bottom line: Microsoft trenger en stor dose av samme medisin som resten av IT-markedet. Å tenke annerledes. Å la fortiden fare, tore å satse fremover. La det aldersstegne Windows-toget tøffe videre så lenge dampen holder, mens resten av selskapet – gjerne med ny sjåfør – kommer seg over i et nytt kjøretøy. Raskere og mer fleksibelt, foroverlent. Case in point: Windows 8 scorer bra på en rekke områder, men ‘ligner for lite på Windows’. Med et annet navn ville forventningene vært annerledes – og evalueringene likeså.

Steve Ballmer: Time to go! Microsoft: Start med et nytt navn på OSet. Og for sikkerhets skyld: SurfaceOS holder ikke. Det blir altfor lett ‘SOS’.


Se også Hvorfor iOS og Android ‘ruler’.

Legg igjen kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.