Java så ørene flagrer

“Java er et friskt pust, en annen måte å tenke på.” Det var i 1992. 20 år senere har pipen fått en annen låt.

Java er en trussel, en tikkende bombe, ineffektiv – og så videre. Oppmerksomheten kommer og går, men blir ikke borte. Tvert imot: For hver gang det stormer blir bølgene høyere.

Det er naturlig. Java HAR gått ut på dato. Sammen med alle avleggerne – ikke minst Microsofts .Net – som vi diskuterte i Java eller .NET? Nei takk! for en tid siden.

Moderne programmeringsverktøy har helt andre karakteristika enn Java, .NET og dets like. Ingen kritikk av de gamle traverne, kun en konstatering av en naturlig og uunngåelig utvikling. Deres høye alder gjør at de passer dårlig til dagens utfordringer. Det må få konsekvenser – ellers stopper utviklingen. Og – ikke helt uvanlig – Apple var først ute med øksa. Java forsvant fra OS-distribusjonene til Mac i sommer (“Mountain Lion”) fordi Apple ikke lenger vil ta ansvar for sikkerheten i produktet. “Fortsatt tilgjengelig, men på eget ansvar” oppsummerer både situasjonen og holdningen. Det skulle undre oss om ikke flere kommer etter i løpet av et års tid.

At programmeringsspråk og -verktøy går ut på dato er like naturlig som at matvarer og biler gjør det. Tidsskalaen er forskjellig, men prosessen er den samme. Noen tjener på å holde utgåtte produkter og teknologier i gang på overtid, men ingen tjener på resultatet.


Se også Java er død. Lenge leve Java!

Legg igjen kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.