6. juni: IPv6 launch

Har du merket forskjellen? Sannsynligvis ikke. Like fullt: 6. juni går inn i teknologihistorien med større tyngde enn 1/1/2000.

Å ikke merke forskjellen er et poeng i seg selv. At de største aktørene på Internettet – Google, Bing, AT&T, Akamai, Comcast og hundretalls flere – åpner IPv6 som ‘standard’ skal ikke merkes. I praksis betyr at www.google.com svarer med IPv6 dersom klienten bruker IPv6. Hittil har den typiske mekanismen vært å gå til ipv6.eksempel.com eller www.ipv6.eksempel.com for å ‘snakke v6’. Nå er særbehandlingen slutt. Markedet og nettet er modent nok. De få problemene som dukket opp i forbindelse med World IPv6 Day for et år siden, er håndtert.

Men hva om vi vil vite? Se hvilken protokoll som kjøres? Trivielt for de av oss som er tilstrekkelig interesserte og nysgjerrige. Den primære forutsetningen er naturligvis at vi kjører IPv6 selv. Det gjør noen tusen norske virksomheter – som vi var inne på i analysen IPv6: This time it’s for real nylig. Ca. 1.000 av dem direkte (‘native IPv6’), like mange via tunnell-tjenester [623 via tunnelbroker.net, som også vi bruker]. Hvor mange klienter som dermed har direkte IPv6-tilgang i Norge, blir fortsatt gjetning. 50.000 er et konservativt anslag.

Hvordan ser vi enklest hvilken protokoll nettlesere velger? Med Firefox er mekanismen enkel: Last ned utvidelsen 4or6, og et symbol rett til høyre for adresselinjen viser hva tjeneren kjører – v4, v6 direkte eller v6-tunnell. Et klikk på symbolet leverer detaljene - adresser etc. (se figuren).

Viktig? Først og fremst opplærende, dernest stimulerende for å gå videre selv. For – som vi var inne på i nevnte analyse, er tilpasning av tjenestene den største utfordringen. Ikke klientene eller nettverket.

Prøv selv. Den praktiske oppskriften på etablering av en IPv6-tunnel (gratis tjeneste fra tunnelbroker.net) finner du i IPv6-rapporten. Vi hører gjerne om dine erfaringer.

Legg igjen kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.