En gRIM utvikling

RIM satset på IT-avdelingen – og lente seg tilbake. Begge deler straffet seg.

Det meste peker nedover for RIM. Prognosene har endret seg fra alarmerende via farlig til ille på 6 måneder. Markedet har glemt at Obama bruker BlackBerry. Hva skjedde?

I realiteten en kokebok-oppskrift på hvordan tingene ikke skal gjøres. RIM var den store vinneren helt til suksessen blendet dem. Vinneroppskriften var verktøy og regimer for IT-avdelingen. Som fikk akkurat det de ville ha: God kontroll, trygghet, styring. Ingen slår RIM i så måte. Ei heller i dag.

Så flyttet markedet seg, mens RIM sto stille. “Vi er trygge fordi vi er på lag med IT-avdelingene” var mantraen. “Det vil ta år for de andre å ta oss igjen.” En udiskutabel observasjon hvis markedet hadde fortsatt rett frem. Apple ødela det hele ved å ignorere RIMs suksessfaktor nummer én. iPhone ga regelrett blaffen i IT. Ingen styringsregimer, ingen kontroll-mekanismer. Uaktuelt for IT. Helt til brukerne tok styringen.

Da var det for sent. For RIM. Og for enkelte IT-avdelinger. BYOD passer ikke for RIM. Ikke i dag, ikke i morgen, kanskje i overimorgen – hvis de lever så lenge. Nok en påminnelse om at gårsdagens suksess lett kan bli morgendagens fiasko. Eller – som vi så ofte har sagt om Nokia: Det hjelper ikke å lage verdens beste mobiltelefon når markedet vil ha smarttelefoner med ‘noko attåt’.

Samtidig leverer RIM-historien en påminnelse til alle sider av IT om at innovasjon betyr å gripe muligheter, ikke beskytte seg mot dem. Det slår aldri feil: Revolusjoner forekommer kun når noen har snudd ryggen til virkeligheten lenge nok til å bli overrasket over den.


Se også

Legg igjen kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.