Grrrrreeeenfield...

“I Greenfield får kundene verdens sikreste, mest miljøvennlige og energieffektive datasenter.” Sier Entra Eiendom om sitt planlagte datasenter øst for Oslo. “Umulig” sier vi. Ren ønsketenking.

En drøm som aldri kan realiseres – av årsaker som i vår bok er innlysende. Visst kan det bygges både sikkert og energieffektivt i Akershus. Begge deler er objektive målestokker. Faktum er at alle datasentre som bygges i dag, er mer energieffektive enn de som ble bygget i går. Fordi utviklingen går videre. Umulig i går er mulig i dag.

Det er bra. Men energi-effektiv er ikke det samme som miljøvennlig. Hvis vi løfter blikket et par hakk, ser vi at det bygges store og energieffektive datasentre over store deler av verden. Felles for de fleste av dem, er at de også har en positiv miljøprofil. Fordi de plasseres slik at de får naturlige fordeler. For eksempel naturlig kjøling og nærhet til en ren energikilde. Google, Microsoft, Apple, Facebook, IBM og en lang rekke mindre kjente, men enda større aktører på infrastrukturnivå bygger med grønn profil – som en selvfølge.

Norge har unike naturlige forutsetninger for grønn IT. Ikke i Akershus, men mange andre steder hvor store mengder ren, fornybar energi produseres, og hvor tidligere kraftkrevende industri har etterlatt seg robuste lokaliteter. Null transportkostnader for energi, null transporttap. Det er miljøvennlig. Nærhet til store befolknings-sentra er uvesentlig for datasentre i 2012. Noen bunter fiberkabel er hva som skal til. Og positivt innstilte myndigheter som forstår at i Internett-alderen er båndbredde viktigere enn milliardbroer til grisgrendte strøk. Og billigere. Cerns nye datasenter hadde havnet i Norge dersom Norge hadde ønsket det.

Toget for å bli internasjonal storaktør i segmentet gikk for 3-4 år siden. Nå handler det om å redde stumpene: Sørge for at det om 10 år fortsatt vil finnes et datasenter eller 5 i Norge. Som sågar kan vises frem med grønt flagg. Det er mulig, men det ligger ikke på Fetsund. Det ligger kanskje på Rennesøy utenfor Stavanger (Green Mountain). En akseptabel om ikke optimal plassering etter grønn målestokk. Dessuten: Mer enn en papirøvelse. Byggingen er i gang.


Se også

Legg igjen kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.