Et annerledes Kodak Moment

Medieverden flommer over av filosoferinger om hva som gikk galt med Kodak. Noe å lære, noe å snakke om. Minst like interessant er det imidlertid å se seg rundt med spørsmålet: Hvem er den neste?

For Kodak’s skjebne er alt annet enn unik. Både IT og andre sektorer flommer over av eksempler. Storheter som hadde sin tid og forsvant. Sun, Compaq, Digital er forholdsvis ferske og store. Xerox og Nortel er enda ferskere. Og Motorola Mobile ble ikke overtatt av Google fordi de klarte seg så godt, tvert imot.

Hvem er ‘neste mann ut’? Spørsmålet er interessant fordi det påvirker valgene vi gjør. At en slik fokusering også i noen grad har selvoppfyllende effekt, følger med på kjøpet. Dette handler ikke bare om produkter og teknologi, men også i betydelig grad om psykologi – i markedet og i virksomheten selv. Dårlig selvbilde skaper ingen vinnere. Ei heller et dårlig bilde i markedet.

Det motsatte er også tilfelle. Positivt selvbilde og intern optimisme smitter, også når tallene er dårlige. Årsaken til at IBM overlevde krisen rundt 1990 var ikke markedet og forventningene, men lederen. Det samme var tilfelle for Apple. Begge viser at det er mulig. Og hva som skal til: En leder som tenker annerledes, er modig, gjennomfører upopulære endringer og står oppreist lenge nok til at de virker. Og ikke minst: Skaper entusiasme. Innad og utad.

Kodak kan fortsatt klare det, men oddsene er dårlige. Det samme er tilfelle for en rekke kjente navn i IT- og telecom-bransjene. Novell har vært utsatt lenge. Klokkene ringer for RIM, Nokia og Ericsson. Selv Dell og Microsoft tilhører denne gruppen, som har én utfordring felles: Businessgrunnlaget som gjorde dem store og viktige, forvitrer. Samtlige ser det, samtlige gjør noe med det. Det gjorde også Kodak. Men ikke de riktige tingene.

RIMs ferske toppleder hengte ganske ufrivillig ‘bjella på katten’ nylig: “I don’t think there is a drastic change needed.” Han kommer ikke fra Kodak, men det høres unektelig slik ut.

2012 blir et spennende IT-år. Tenk annerledes.

Vær den første til å kommentere

Skriv en respons

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.