"Work on things that matter."

Tim O’Reillys oppfordring har fulgt oss i mange år, og videreformidlet utallige ganger. Den fungerer alltid: Skaper ettertanke. Er det vi gjør viktig, betydningsfullt? For hvem?

Ikke minst når vi diskuterer strategi er påminnelsen betimelig: Med en endelig mengde ressurser til disposisjon, disponerer vi dem ‘optimalt’?

Å definere hva som er optimalt for hvem og når, er en del av utfordringen. Den som gjør valgene er også ansvarlig for definisjonene. De skal passe – ikke til en fasit eller en ordbok, men til omstendighetene, resultatet og behovene.

Vår erfaring er at utfordringen forenkles vesentlig ved å reversere den normale innfallsvinkelen. I stedet for ‘her er hva vi trenger for å levere tjeneste X’, spør vi ‘hvilke av produksjonsmidlene bak tjeneste X kan andre levere bedre’. Underforstått: Det andre kan gjøre bedre enn oss, gjør vi ikke selv. Dersom målet er ‘work on things that matter’.

Komplisert? Først og fremst annerledes. Vi starter ikke en transportsentral selv om vi trenger transport. Vi ansetter ikke bud for å levere brev. Ei heller ansetter vi folk for renhold av kontorlokalene. Ikke i 2012. Selv stat og kommune bruker underleverandører for ‘standard-tjenester’.

Snik-innføring av Cloud Computing? Snarere gjeninnføring av sunn fornuft.Kan vi produsere (for eksempel) infrastruktur-tjenester bedre enn andre – etter den målestokk som er relevant for oss – gjør vi det. Hvis ikke overlater vi det til noen andre, og konsentrerer oss om ‘things that matter’ – innsats der vi har noe å tilføre.

Den strategiske føringen blir: Definer behov, målestokk og mål. Gjør valgene og gå. Da er det lett å argumentere for at det vi gjør er betydningsfullt. For medarbeidere, virksomhet og omgivelser.

Mer om IT-strategi for det nye året i analysen Strategi 2012: Tenk annerledes.

Legg igjen kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.