Brutale Apple

Hvem kansellerer lønnsomme produktlinjer? Hvem bytter arkitektur med fare for å komme på kant med både kunder og (programvare-) leverandører? Hvem dropper ‘standard’ grensesnitt og periferiutstyr flere år før konkurrentene? Apple!

Enkelte ganger er spørsmålet ikke til å unngå: Kan Apple være ved sine fulle fem? Og kan de slippe unna med en slik tilsynelatende nonchalanse overfor markedet? Som da server-produktlinjen Xserve ble  droppet for snart et år siden. Lønnsom business gjennom nærmere 2 tiår, velrenommerte og konkurransedyktige produkter som riktignok aldri ble aktivt markedsført, men likevel hadde en god posisjon i markedet. ‘De forstyrrer vårt fokus’ sier Apple, og skjærer tvert over. Langt mer synlig har barberingen av grensesnitt og periferiutstyr vært. Parallell-port, serie-port, floppydisk, modemport, memory-card port, PCMCIA-port forsvant flere år før konkurrentene tok sjansen. Noen venter enda. Nå forsvinner CD/DVD-enheten, Ethernet-porten og Firewire. «Trenger du dette, gjør du slik…» sier Apple og slipper unna med det – ikke alltid, men ofte. Og noe reversgir finnes ikke. Det går alltid fremover. Etter en plan som ikke alltid er synlig, men som ingen trenger å tvile på at finnes.

Det nye OSet fra Apple føyer seg i rekken. Lion har lite nytt på OS-nivå, men store forandringer i brukergrensesnittet – mange av dem til irritasjon for millioner av ‘gamle’ Mac-brukere. «Det var bedre før»-ropene er der allerede. Men brutale Apple har en plan. Ikke uttalt, men godt synlig. Titalls millioner iPod-, iPhone- og iPad-brukere har funnet seg lett og naturlig til rette med brukergrensesnittet i iOS. De fleste av dem har ikke Mac. 300 millioner kunder er forventningene til neste utgave av iPhone. Et fristende marked. En fristelse som er vesentlig større enn ‘frykten’ for å komme på kant med noen hundre tusen, kanskje et par millioner gamle kunder. Dessuten er faren for desertering fra denne gruppen erfaringsmessig beskjeden. Flytting til Mac er en enveiskjørt gate, uansett hvor brukeren kommer fra.

Mens IT-avdelinger ofte hevder at brukerne misliker forandring, er sannheten at også brukere liker å gå fremover. Når noe bedre dukker opp, er det Mac og OSX’ tur til å bli akterutseilt. Ingen ting varer evig og ingen trær vokser inn i himmelen.

Legg igjen kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.