App'er: Markedet slår tilbake

I kommentaren ‘App-hysteriets slagside’ diskuterte vi hvordan Apper kortslutter en lovende og positiv standardisering på brukersiden. Men alt håp er ikke ute…

Nettleseren og HTML5 + tilhørende standarder ga markedet en unik mulighet til forenkling, optimalisering og ressursutnyttelse. Usynlige faktorer er usynlige for brukerne, vanskelige å markedsføre. Derfor vant Appene med hendene på ryggen – i første runde.

Dette handler imidlertid ikke bare om brukere. Det handler like mye om business. De som lager Apper og leverer tjenester skal leve av sitt gebet. Det kan de, men først skal Apple ha sitt. Apple eier ikke markedet, men er markedsleder og dikterer betingelsene. Enn så lenge.

Apple er for grådig, mener leverandørene, og ser seg om etter alternativer. De finnes, og sirkelen er sluttet: Nettleser, HTML+standarder. Som med god hjelp fra nettopp Apple er blitt vesentlig bedre egnet for oppgaven i løpet av det siste året. HTML5 + tillegg (se Internett og video – ny krig, big business) overflødiggjør Adobe Flash, og lykkes bedre og raskere enn selv Apple hadde trodd. Mens det fortsatt er flere år til standarden er endelig, har alle moderne nett-lesere implementert de viktigste funksjonene allerede, også på smarttelefoner, og spesielt på Apples iOS-produkter.

Dermed er muligheten der: ‘Apper’ og tjenester utenfor Apples App Store. Og leverandørene – spesielt de som selger abonnementer – trengte ingen invitasjon. Financial Times var først ute. Flere er kommet til og enda flere i kjømda. Med den følge at Apple har ‘revidert’ betingelsene. Markedet fungerer så lenge ingen eier alle innsatsmidlene.


Se også App-hysteriets slagside, Egen App på 5 minutter og BYOD: God politikk, dårlig sikkerhet?

Legg igjen kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli vist.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.