Svindyr Open Source

Open Source er ikke hva det var. Aldri egentlig gratis, men fritt tilgjengelig – og ekstremt billig. Og mest av alt: Basert på en annen forretningsmodell, der inntektene kommer fra tjenester, ikke selve programvaren.

Det gamle og etterhvert veletablerte bildet slår sprekker. Store sprekker. Open Source er ikke åpent for alle. Og slett ikke for dem med stor lommebok. Køen vokser utenfor Googles dører. Den ene etter den andre vil ha lisenspenger fra Android. Og sannsynligvis Chrome. Begge basert på Linux og tusenvis av andre Open Source komponenter.

Opprinnelse spiller ingen rolle for verken Microsoft eller Oracle. Begge vil ha sin del av kaken – som vokser raskt og smaker bedre for hver måned. At ingen av dem har bidratt nevneverdig til den samme kaken, er irrelevant – i alle fall for advokatene. De går øyensynlig mot en ny vår med hevet IP- (Intellectual Property) fane og svulmende patentarkiver. Ingen av delene har noen gang bidratt til fremskritt eller innovasjon. Store penger har det derimot blitt – mange ganger.

Det blir det kanskje her også. Vi har ikke sansen for verken mekanismene eller metodikken. Den positive observasjonen er at Google – i motsetning til titusenvis av andre aktører i markedet – har ressurser nok til å slå tilbake mot hordene av hvitsnipper og lærmapper. Det gir kampen et skinn av ‘fairness’ om utgangspunktet virker aldri så søkt.

Og mens Oracle, Microsoft og flere hakker på Google, seiler Apple videre i sin relativt lukkede verden, som ironisk nok også er full av Open Source-komponenter – fra OS til nettleser. Å hjelpe Apple var kanskje ikke et punkt på agendaen verken hos Microsoft eller Oracle?


Se også analysene Hvor ble det av Open Source og Enterprise Open Source.

Legg igjen kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli vist.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.