iCloud kan lett bli din Cloud…

Apples magic touch blir ofte assosiert med design. Vel så ofte handler det imidlertid om enkelhet.

Hvilket i sin tur er årsaken til at iCloud kan bli din Cloud i overskuelig fremtid. Vi styrer ikke brukerne. Ikke i 2011 og ikke i fremtiden. De bruker iPhone og Android fordi det er enkelt, de bruker Gmail fordi det er enkelt, de bruker Dropbox fordi det er enkelt. Og de vil bruke iCloud fordi det er enkelt. Og fordi tjenesten følger med på kjøpet – koster lite eller ingen ting.

Derfor havner dine, mine og virksomhetens data i iCloud. Garantert. En del av dem. Sammen med en raskt voksende mengde personlige data. Og noe ‘person-data’.

Er blandingen et problem? Det kommer an på innfalls-vinkelen. Hvis vi vil gjøre det til et problem, har det vært der lenge. Hvis vi vil være pragmatiske, ser vi at dette ikke lar seg kontrollere. Tiden for detaljkontroll av brukerne ligger bak oss, ikke foran. Det vi fortsatt kan gjøre, er å bidra til holdninger, forståelse og fornuft. I stedet for å kaste bort tiden på å slåss mot iCloud og lignende tjenester, kan IT bidra med gode råd, skape forståelse for riktig bruk, være på brukernes parti. Alle vinner.

En annen og like interessant side av iCloud er båndbredde-effekten: At mellom 200 og 400 millioner dingser og maskiner synkroniseres kontinuerlig må nødvendigvis sette spor etter seg. Ikke bare i Internettet generelt, men hos oss, i virksomheten, det interne nettverket. I ‘gamle dager’ laget vi policies som blokkerte den slags. Det fungerte da, men ikke nå. ITs oppgave er å hjelpe brukerne, ikke hindre dem. Filtrering oppfattes som utidig innblanding, og når det kommer til stykket er det neppe verdt verken fighten eller innsatsen. Igjen fungerer det bedre å spille på lag med brukerne og bli enige om hva som går (det meste) og ikke går (av åpenbare årsaker). Og glem ikke å sørge for tilstrekkelig båndbredde…


Se også iPad og IT på kollisjonskurs og Business søker trygghet – hos Apple.

Legg igjen kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.