QR – Quick Robbery

People walking in the city street, the system is checking their QR codes and digital identities

Vi kjenner mange sikkerhetsspesialister. De fleste av dem er party killers: De ser problemer der vi ser muligheter. Uansett hva vi kommer med. Enda godt. Det er jobben deres. Denne gangen handler det om QR-koder.

Sjelden uttalt, men her er sikkerhetsspesialistenes mantra - i kortform: "Hvis det er enkelt, er det sannsynligvis farlig." Og i den digitale verden har de rett. Faktum er at det stort sett stemmer også i den analoge verden, men forskjellen er vesentlig: I den analoge verden spiller sunn fornuft en rolle. De fleste forstår at lommer fulle av sedler er dumt, at å kaste seg utfor et stup for å komme raskt ned, gir kortvarig gevinst, at bilbelter er smart, at trikken ikke stopper på 2 meter – osv.

Den digitale verden er for 'uvirkelig' og for fersk til at slik fornuft fungerer. Riktignok har brukere flest oppfattet betydningen av å holde passord og PIN-koder for seg selv, men selv banale kjøreregler på nett faller stort sett for døve ører. Vi hører og glemmer, har alltid (påstått) dårlig tid, tar alle snarveier som byr seg, handler først og tenker etterpå. Kritikkverdig, ofte farlig, men slik er det (se Sikkerhetsbevisste brukere? Glem det …).

Noen av oss har jobbet med sikkerhetskultur i et tosifret antall år, og sett store forbedringer – men små resultater. Blant annet fordi hele verden er digital, ikke bare jobben. Og disiplinert på jobben betyr ikke disiplinert utenfor. En observasjon som får interessant betydning når halve verden jobber hjemmefra, men som skal få ligge i denne omgang (se referansene nedenfor).

QR-koder er lettvinthet 'par excellence' og brukes deretter. På noen korte år har de erobret verden. Noen av oss har hatt dem på baksiden av visittkortet i årevis, i nyere tid har de dukket opp på parkeringsautomater, inngangsdører, reklamer, billetter, menyer, eposter, web-sider, merkelapper på produkter og uendelig mye mer. Og 'alle' vet etterhvert hvordan de brukes: Pek med telefonen og vips, så havner vi dit vi skal. Enklere kan det ikke bli. 

Les mer ...
Proff-innhold: Er du abonnent? Logg inn for tilgang til hele artikkelen. Standardbruker? Logg inn for tilgang til alt åpent stoff. Ingen tilgang? Registrer deg - bli med i 'det gode selskap'. Bruk meny-knappen ABONNEMENT ovenfor.

Legg igjen kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.