Crypto-bløffen, del II

Ponzi scheme fraud type of Multi Level Marketing or MLM concept of business hierarchy pyramid of networked people vector

For noen år siden var jeg crypto-fan. Øynet enorme muligheter til optimalisering, frigjøring, utvikling, forenkling. Og en del utfordringer, men ikke større enn at balansen 'bikket' riktig vei. Slik gikk det ikke.

Utfordringene er der alltid. Alt som kan brukes, kan også misbrukes. Fra hammer og skrujern til droner og satellitter. Men mulighetene som skapes oppveier risikoen. Ofte, men ikke alltid. Crypto havner i 'ikke alltid' gruppen. Ikke nødvendigvis all crypto (det finnes over 10.000 varianter), men de fleste - og definitivt alle de store. Og alt som i disse dager pushes under vignetten Web3 (se Den store crypto-bløffen).

Til tross for alt sitt potensiale –  i 2022 er crypto en trussel for hele verden. Noen av scenariene er åpenbare for de fleste – for eksempel som muliggjører for kriminalitet, ransomware i særdeleshet. Og energiforbruket (se Bitcoin som batteri?) – der energi på nivå med europeiske land som Polen eller Holland konsumeres til ingen reell nytte.

Andre utfordringer er mindre tydelige, men ikke dermed mindre alvorlige. Og blir hyppig diskutert i faglige fora (for eksempel Scott Galloway's blogg, som ble sitert i analysen ovenfor, eller David Rosenthal's Techno-hype part 2.5 fra 2018), men drukner fullstendig i 'hypen' fra investormiljøer, entusiaster og en ukritisk presse.

Les mer ...
Proff-innhold: Er du abonnent? Logg inn for tilgang til hele artikkelen. Standardbruker? Logg inn for tilgang til alt åpent stoff. Ingen tilgang? Registrer deg - bli med i 'det gode selskap'. Bruk meny-knappen ABONNEMENT ovenfor.
Se også ...

Legg igjen kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli vist.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.