Kan Apple gjøre Facebook 'great again'?

Apple sier at de gir oss kontrollen tilbake. Nesten hele verden applauderer. Klart vi vil ha kontroll. Eller vil vi egentlig det? Hva skal vi bruke den til? Kan vi ødelegge den digitale økonomien hvis vi bruker den feil?

Hvor mye er Facebook verdt for deg? Hva er du villig til å betale for bruken? Eller til Google - kan 10 øre per Google-søk passe? Ett øre?  Er det ikke det det handler om, sier du? Det er akkurat hva det handler om. Pluss litt til. Sagt på en annen måte: Er Apples nye 'kontrollen tilbake til deg'-valgmulighet, positiv? I så fall for hvem?

Det startet for snart et år siden. Apple annonserte i fjor sommer planer om å endre regimet for sporing av persondata via apper. For telefoner og brett, etterhvert også for andre enheter. Fra 'leverandørene gjør som de vil helt til du stopper dem' til det motsatte – 'ingen ting slipper ut før du har godkjent det'. Ingen annen leverandør har tilsvarende maktposisjon i markedet. Og ingen har tilsvarende tillit i forhold til beskyttelse av data – inklusive persondata.

Reaksjonen var forutsigbar. Unisont ramaskrik fra hele 'digital-segmentet', som lever av annonsepenger basert på sporingsdata, data om hvordan du og jeg oppfører oss på nett. Titusenvis av 'gratis'-tjenester finansieres i realiteten av at vi avgir data i bytte. 'No such thing as a free lunch' gjelder fortsatt. En uregulert økonomi der ingen tidligere har utfordret den grunnleggende business-modellen.

Nå skjer det, og spenningen stiger: Få tror den digitale økonomien vil dø, og ingen tror den vil bli som den har vært. Kanskje like viktig - utviklingen er i hendene på aktørene, uten styring og kontroll fra tradisjonelle myndigheter. Politiske myndigheter har praktisk talt null innflytelse, hvilket ikke er noe nytt, men blir tydeliggjort på en ny måte av situasjonen. Uansett hva politikere og myndigheter gjør, vil det ha minimal innflytelse på både prosessen og resultatet. 

Les mer ...
Proff-innhold: Er du abonnent? Logg inn for tilgang til hele artikkelen. Standardbruker? Logg inn for tilgang til alt åpent stoff. Ingen tilgang? Registrer deg - bli med i 'det gode selskap'. Bruk meny-knappen ABONNEMENT ovenfor.

Legg igjen kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.