Energi: En kjerne her og en kjerne der…

Hva om vinden blir borte - eller det blir konstant overskyet, kanskje begge deler? Fordeler og ulemper flimrer forbi vårt indre øye. Kun de som jobber i bransjen vil automatisk tenke energi og energitap. Men energitapet er alvorlig - og treffer alle. Det er derfor vi har ekstreme strømpriser om dagen. Visste du at teknologi kan løse problemet?

Vi spøker ikke. 10% av Europas strømforbruk dekkes av vind. For Tyskland og Storbritannia er tallet 20%. Og i 2021 løyet vinden. Produksjonen har i lange perioder vært halvparten av det normale. Samtidig inntraff andre 'hendelser' som forverret situasjonen. Brann i Sibir (gass), produksjonsproblemer i Nordsjøen (gass), lavere tilgang (og høyere priser) på kull. På toppen av det hele skulle svenskene islegge sine elver og strupte produksjonen i flere uker i november. Uten den relativt åpne flyten av el-energi mellom landene i Europa, ville vi sett den ene krisen etter den andre. Muligens lavere priser her nord, men etterhvert mangel på både matvarer og industrivarer - pluss stresset økonomi, for å si det mildt. 

Følsomheten for svingninger i energitilførsel (og priser) demonstrerer en sårbarhet som ingen er overrasket over, men få har tatt på alvor. Verden - også her nord - trenger ikke bare mer energi, men bedre stabilitet – mer pålitelig energitilførsel. Og veien dit er ikke flere vindmøller og solcellepaneler, mer gass og mer kull - selv om de to førstnevnte hjelper. Ikke er det flere oppdemmede elver og fossefall heller. Selv vannkraft demonstrerer en for mange av oss overraskende upålitelighet i disse dager – med tørke der det vanligvis var rikelig med vann - og motsatt. Løsningen er kjernekraft.

Les mer ...
Proff-innhold: Er du abonnent? Logg inn for tilgang til hele artikkelen. Standardbruker? Logg inn for tilgang til alt åpent stoff. Ingen tilgang? Registrer deg - bli med i 'det gode selskap'. Bruk meny-knappen ABONNEMENT ovenfor.

Legg igjen kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.