Krisevinner på hjemmefronten: Pi!

Little girl disturbing her dad while he is working at home.

Mye er snudd på hodet de siste ukene. Hele familien skal 'ha noe å gjøre' – ikke noen timer, men hele dager og uker. Garantert konkurranse om skjermtiden. Da er gode råd billige: RaspberryPi.

640.000 enheter i mars er ikke rekord, men nesten. Oppsvinget var markant i siste halvdel av måneden, forteller Eben Upton – 'oppfinner' og leder – til TechRepublic. Og det er slett ikke bare hobbyister og bitfiklere som trenger mer å henge fingrene i.  Titusenvis av hjem har behov for 2 eller 4 ekstra maskiner – for en periode, kanskje permanent. 

RaspberryPi 4 passer som hånd i hanske: Koster lite, leverer mye og har enormt gjenbrukspotensiale. En flora av tilkoblingsmuligheter og enorme mengder software – som etterhvert er relativt enkel å både installere og vedlikeholde. Vi innrømmer å være medskyldig. En 'Raspi4' - som den ofte kalles, skulle til hytta, men er nyttig til mangt på hjemmefronten. Og en RaspiZero – den lille rakkeren til 80 kroner som stadig har en tendens til å finne nye eiere. Dette var vår nummer 5, og favoritt-anvendelsen er (ikke si det til noen) FM-sender. "Kan du virkelig få liv i radioen på balkongen?" eller "boblebadet har innebygget FM-radio, men hva hjelper det?". RaspiZero gjør susen.

Én av mange RaspberryPi 4 'innpakninger'. Med ekstra kjøling kan den overklokkes og levere (for eksempel) flere parallelle videostrømmer. Denne koster ca. 380 NOK.

På hytta - når vi kommer dit - skal den kraftfulle 4. generasjon være medieserver – med Plex i 'hjertet'. Andre Raspi'er overvåker garasjeporter, strømforbruk i varmepumpe – og mye mer.

Det mest bemerkelsesverdige med siste generasjon, og hovedårsaken til oppsvinget, er egnetheten som desktop: Gmail, Chrome, Office365, HDMI, Bluetooth og WLAN – og millioner av 'alminnelige brukere' har det de trenger. RaspberryPi er blitt et ekte konsument-produkt.

I kulissene venter en annen oppsving, enda tettere koblet til den foreliggende krisen: Styring og overvåking av pustemaskiner, som blant andre Columbia University jobber med. Og kanskje enda mer interessant: Krisen har avdekket manglende tilgang til en rekke mer eller mindre spesielle produkter, ikke minst innen smittevern. Og tusenvis av RaspberryPi-bokser styrer like mange 3D-printere som lager visirer, stativer, reservedeler og mye mer over en lav sko. 'Nød lærer naken kvinne å spinne' og distribuert produksjon er et faktum. Behovsdrevet – koordinert eller tilfeldig. Turboladet digital transformasjon.

'On demand' har fått en ny dimensjon og ny betydning. En del av den nye normalen.

Legg igjen kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.