2030 here we come

Golden loading progress bar of 2030, happy new year isolated on dark background.

Husker du 2010? Android 1.x, Windows 7, iPad nylig lansert, iPhone fortsatt fersk, Cloud-nysgjerrighet og mye mer. For en hastighet, for noen muligheter! Men hva visste vi da om 2020? Fint lite. Likevel planla vi 10 år fremover. Bortkastet tid.

Det er fristende å fråtse i tiårets overraskelser, men poenget er et annet: Realisme om hva vi vet om fremtiden – og hva vi vet at vi ikke vet. I all ærlighet, vi kan spekulere i det uendelige, men vet fint lite om 2030. Om muligheter, produkter, teknologier, om politikk, økonomi og verdensbilde. Derfor er festtaler og flotte plansjer med planer for de neste 10 år som regel bortkastet, tidvis på grensen til naivt. 

Klart vi  må ha mål og retning, men målene må være 'romslige' og retningen ha rom for 'svingninger'. Vondt å innrømme, men vi snakker om veide gjetninger. Planer må ha kort fokus, oversiktlig omfang og rom for kontinuerlige justeringer. Gjerne store prosjekter som går over lang tid, men bestående av tydelige, avgrensede deler med kort varighet og uttalt 'kastbarhet' - åpenhet for å kunne si 'dette var ikke hva vi trengte'.

Helsevesenets Akson-prosjekt til 11+ milliarder kroner og med mangeårig tidshorisont er et takknemlig eksempel: På alle punkter i utakt med virkeligheten - fra 'videreføring av eksisterende delingsmodeller' til fokuseringen på løsninger i stedet for dataflyt. Samme tankegang, men som regel i mindre skala, går igjen i deler av næringslivet: Unnlater å ta hensyn til et faktum de fleste allerede kjenner – at løsninger og tjenester kommer og går, mens dataene består. Dataene er realverdien (the new oil), løsningene er mekanismer for forvaltning, tilgang, verdiøkning etc. Og dataflyt har mange fellestrekk på tvers av anvendelser og bransjer. Å se og utnytte disse fellestrekkene gir enorme gevinster, og torpederer samtidig en hellig ku: 'Vi er så spesielle'. Det gjør ofte vondt med det samme, men oppturen i etterkant er desto større – å ha bidratt til synkronisering med virkeligheten der dynamisk lettbenthet (yes, we can) erstatter stoisk treghet (we'll look at it later).

Dermed har vi identifisert et fokusområde som med sikkerhet dekker hele det kommende tiåret: Data. 20-tallet blir dataenes tiår. De som forstår data og fokuserer på dataflyt, besitter nøkkelen til tilpasningsdyktighet: Skreddersøm ytterst, utskiftbare standardkomponenter innover – og en struktur som kan endres løpende. Fleksible koblinger fremfor rigide bindinger.

Velkommen til 20-årene.

Legg igjen kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.