Underskudd på digitale talenter?

Digital transformasjon krever digitale talenter – kreative medarbeidere som tenker annerledes. Men få ansetter dem. Det stopper hos HR. Hvorfor?

Øredøvende konsensus: Alle skal digital-transformere, alle trenger nye talenter. Og alle trenger hjelp til å transformere de ressursene som allerede finnes. Der stopper imidlertid enigheten – ikke nødvendigvis på papiret, men i praksis.

For hva skjer når HR/personal får oppdraget med å skaffe de nye ressursene? ‘Gamle’ maler, rutiner, beskrivelser og prosesser gjelder. Trygge og gode rutiner etablert gjennom mange år – stillingsbeskrivelser, organisasjonskart, personlighetstester, rekrutteringspartnere, beskrivelser av personlige egenskaper, utdannelseskrav og mer. Historisk alt sammen, en garantert blokkering mot å få inn de riktige talentene. Selv oppfatningen ’må finne noen som passer inn i miljøet’ er feil. Konformitet dominerer, originalitet havner i baksetet. Mens det de fleste trenger er ressurser som ikke passer inn i gamle maler, som kan forstyrre det etablerte, komme med nye ideer, stille alle de innlysende spørsmålene som de ‘gamle’ ikke tør eller kommer på å stille.

Digitalisering er enorm forandring. Historien om Facebook som ansatte en poet i utviklingsavdelingen er like illustrerende i dag som for 10 år siden. Poeten kunne ikke verken utvikle eller programmere, men var utrolig flink til å stille spørsmål.

Alle organisasjoner trenger å bli utfordret, noen som stiller spørsmål og har andre ideer. Det skjer aldri hvis nye ressurser formes til historien. Historien hemmer.

Digital transformasjon treffer hele organisasjonen, og starter ofte nettopp i HR – med innstilling og rutiner. Søk etter annerledeshet, ikke konformitet – lær av de som har lykkes. Krevende, spennende, nødvendig.


Se også …

Legg igjen kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.