Digital (u)kultur

Ingen liker å bli kalt ‘treg’. Mange vi kjenner oppfatter seg som ‘digitalt foroverlente’. De har hjemmet, bilen og lommen, selv sykkelen, fulle av digitale verktøy. Likevel – på jobben går det tregt. Digitalt overload?

Der har vi det. Vi blir digitale – fullverdige innbyggere i digitalalderen – ved å justere holdningene, endre målestokkene, droppe gamle verktøy og oppgaver til fordel for nye. På samme måte som vi slapp CD-plater, skrivemaskiner, telefaks og mye mer for noen år siden. Se på det som en flytting der vi tar med oss det viktigste inn i nye lokaler – nye omgivelser, verktøy, prosesser, forventninger. Dette er digital kulturbygging – etablering av verdier, holdninger og adferd tilpasset en digital virkelighet der raske endringer er forventet og naturlig. Uansett om vi stemmer pianoer, bygger skip, steller eldre eller drifter datasentre: Måten vi gjør det på, måler det på, tenker på, samarbeider på er eller blir annerledes. Verden venter ikke på sendrektige beslutningsprosesser og nordisk konsensuskultur. Tvert i mot, den akselererer.

Krevende – men med et viktig lyspunkt: De fleste er et godt stykke på vei allerede – ‘på privaten’. Nærmest uten å se oss tilbake har vi transformert privatlivet i en grad som får Negroponte-sitatet ovenfor til å føles riktig. Vi stusser ikke over å sette i drift robot-klipperen for sommeren, la robotstøvsugeren herje rundt på egen hånd, spørre Siri om været i London eller sjekke skattemeldingen på 2 minutter – på e-post. Vi ville derimot reagere kraftig om disse og tusen andre selvfølgeligheter ikke var der. De som har mistet mobiltelefonen det siste året og vært noen dager uten, vet hva vi snakker om. Vi er digitale. Vi har flyttet inn i en digital hverdag, tilpasset oss, og høster gevinstene hver dag. Nå er det jobben sin tur. Og det er oss det står på.

Vi er kulturbyggere, har relevant erfaring, ønsker resultatet i den andre enden og vet at det haster. Hva venter vi på? Transformasjonen drives ovenfra, bygges nedenfra – hver dag.


Se også …

Legg igjen kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli vist.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.