Glem løsninger, tenk tjenester

IT-løsninger er som floppydisker og modem: Uunnværlige for lenge siden, viktige elementer i historien og fullstendig utgått på dato.

Like fullt leser og hører vi stadig om virksomheter eller etater som ønsker seg nye I(K)T-løsninger. Og i rettferdighetens navn: Noen tenker riktig, men bruker feil uttrykk. De fleste gjør det motsatte – tenker historisk og bruker et historisk uttrykk. Det er farlig. For i 2017 skal ingen ha nye IT-løsninger, men tvert imot bli kvitt gamle (se Årets risikosport: Gamle IT-systemer).

Begrepet ‘IT-løsning’ gir feil assosiasjoner: ‘Problem som skal løses’, ‘silo’, historisk arkitektur. Riktig for 15 år siden og mer. I spot-digitaliseringens tidsalder da løsninger var oppgavespesifikke, isolerte, og kun unntaksvis kunne snakke med andre løsninger – i små porsjoner og med omstendelig innpakking.

Vi har tidligere hatt et oppgjør med ‘digitalisering’ som uttrykk, og landet sterkt på ‘digital transformasjon’ for å eliminere forvirringen. Nå tar vi den samme øvelsen med ‘IT-systemer’. La begrepet leve der det hører hjemme – i historien. Grip fatt i alle forekomster – i planer, strategier, prosjekter, andre sammenhenger: Hvis det skrives eller snakkes om IT- (eller IKT-) systemer, sjekk om de hører hjemme i historien eller fremtiden. Ordinér innlysende medisin: Terminering eller omdøping.

Det beste alternativet er ‘tjenester’. Ikke nytt og slett ikke entydig, men gir riktige assosiasjoner: Ingen kobling til IT eller teknologi, ingen silo eller isolasjon, (ofte) naturlig samarbeidende av natur, under utvikling siden cloud-alderen startet for 10 år siden. ‘as a Service’ er forlengst blitt etternavnet til allverdens tidligere funksjoner og indikerer (man garanterer ikke) tilhørighet fremover.

Levetiden – for teknologi, arkitektur og begreper – blir kortere for hver måned. Begrepene kommer og går, finner sin plass i historien – floppydisker, IT-løsninger, telefonsentraler, applikasjoner. ‘Tjenester’ fungerer – og vi hjelper oss selv og markedet ved å velge begreper som forvirrer minst mulig.

IT-løsninger – RIP.

Legg igjen kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.