'No such thing as war in cyber’

Også militære stikker hodet i sanden hvis virkeligheten blir for ‘ugrei’. Som når en gammel (militær) kriger går på talerstolen og proklamerer at det finnes ingen cyberwar, bare ‘war’. Et virkelig Kodak-moment: «Det finnes ikke ‘digitale bilder’, bare bilder.»

Den amerikanske general John Hyten ber for sin syke mor, som det heter. Selv krig og forsvar gjennomgår digital transformasjon – som vi har fått en rekke eksempler på de siste årene. Den nye verden trenger færre generaler og fotsoldater, flere matematikere, data- og software-spesialister. Klart det sitter langt inne. Våpenindustri og militært utstyr har vært god business i århundrer. Og god business vil det fortsatt være, men for andre aktører. En arena der mange har mye å kjempe for, og der de synlige slagene de neste årene vil stå om budsjetter og industripolitikk.

Og om hastighet: Hvor raskt kan ressursene omdisponeres til en digital virkelighet? Representativt for utfordringen hele verden også sliter med: Å forstå og tilpasse seg avstanden mellom den tradisjonelle og den digitale verden. I den nye verden er tyngdekraften og andre fysiske lover bokstavelig talt opphevet. Atomer erstattes av bits, en konvertering som ble påpekt av kjente Nicholas Negroponte allerede i 1995: «Companies declare their atoms on a balance sheet and depreciate them according to rigorous schedules. But their bits, often far more valuable, do not appear. Strange.»

Han fikk så ørene flagret. 20 år senere vet alle at han hadde rett. Men konverteringen er fortsatt bare såvidt begynt. Våre regnskaper er fortsatt fulle av atomer og våre målestokker i hovedsak fysiske (se kommentaren Strategispørsmålet alle bommer på). Krevende.

Derfor har behovet for avlæring kommet opp på myMAYDAY.com gang på gang siden 2010. Så lenge vi lar oss styre av metermål og kilo, går vi fremover med bremsene på.

General Hyten har demonstrert at behovet for nettopp avlæring er like stort i militære miljøer som i resten av verden. Fotsoldater og marinegaster, generaler og kapteiner kan verken se eller stoppe cyberangrep.

Legg igjen kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.