Hvem trenger (egentlig) kryptologer?

Landets sikkerhet er truet, og årsaken er mangel på kryptologer – om vi skal tro medier, politikere og enkelte ‘eksperter’. Men hvordan kryptologer skal levere bedre sikkerhet, sies det ingen ting om.

Så snart problemstillingen ‘pushes’ en smule, møter vi flakkende blikk og de ettersøkte kryptologene omtales i stedet som ‘ekspertise’. Deretter havner diskusjonen over i kjente spor om generell data- og cyber-sikkerhet – og om mangelfulle utdanningstibud i faget. Og la det være sagt med det samme: Klart vi trenger flere fagfolk, dyktige sikkerhets-eksperter og ‘håndverkere’ som kan utøve faget i praksis.

Kryptolog-fokuset er imidlertid en avsporing – ikke fordi kryptologer er uviktige, men fordi de er utilgjengelige – i store deler av verden. De som finnes, har solide posisjoner i akademia eller høye gasjer hos internasjonale sikkerhets-firmaer. Gasjer som får statsministeren til å blekne og den nordiske folkesjela til å krympe seg, siden det ikke handler om fotball.

Med andre ord er det med kryptologer som med AI-eksperter (se Kunstig kompetansebrist): De kan ikke skaffes, og vi må avfinne oss med virkeligheten. Samtidig kan vi akseptere at behovet egentlig ikke er påtrengende. Forsvaret og NSM kunne ha utnyttet noen gode kryptologer, men selv de har et lerret å bleke med grunnleggende sikring før de kommer til et slikt nivå.

Vår medisin er enkel pragmatisme: Bruke energi på å forstå utfordringene, høste lavthengende frukter og unytte tjenester som allerede finnes – lokalt og internasjonalt – og som ikke koster all verden. Om regjeringen kan bruke slike tjenester? Klart de kan. Dessuten – hva er alternativet? Å la det skure er ingen opsjon. Med synkende skip i grov sjø er det redning som gjelder. Da er et stødig lasteskip bra selv om drømmen var en luksus-cruiser.

I USA har Amazon Web Services hånd om store deler av statsapparatet, inklusive tilhørende sikkerhet. Microsoft og Google er med i samme klubb. Funskjonelt, effektivt – i kontinuerlig vekst og utvikling.

Ideen om at ‘det beste er godt nok’ gikk ut på dato for lenge siden. Når det beste heller ikke er mulig, gir alternativet seg selv: ‘Godt nok er det beste.’


Se også

Vær den første til å kommentere

Skriv en respons

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.