‘Embracing failure’ er smittsomt!

‘Vellykket’ er overvurdert. ‘Mislykket’ er undervurdert. Avstanden mellom dem er feilvurdert – og mindre enn de fleste vil ha det til. Derfor har ‘mislykket’ og ‘feil’ stigende status i 2016.

Fra barnsben blir vi podet inn betydningen av å lære av våre feil. Vi lærer, men praktiserer selektivt. De fleste av oss har gjort samme feil både to og flere ganger i livet. Vi har sågar programmert samme bug flere ganger. Ubevisst. Vi glemmer. Feil har lav status.

Mens suksessene feires, blir feilene som ledet til suksess kun unntaksvis dokumentert og raskt glemt. Et program eller en rutine som virker, forskning som gir oppsiktsvekkende resultater, tiltak som fungerer, forhandlinger som lykkes – de fleste har en historie brolagt med feil og bommerter.

«Science is biased against failure» siteres kjemiker Alexander Norquist i Scientific American nylig (‘Lab Failures turn to Gold in Search for New Materials’). Vi trenger ikke å gå til forskning for å finne denne innstillingen. Den er dominant over alt, ikke minst i IT-sammenheng, og spesifikt innen drift og utvikling – som vi diskuterte i analysen Bugs som feires for kort tid siden.

Movidius' Fathom er en VPU – Visual Processing Unit - on a stick, en rimelig og hypereffektiv akselerator for nevrale nettverk. Kunstig intelligens i kompaktformat.

Årsaken til den gryende nye innstillingen til feil og bommerter er flerdelt, og har mye med teknologi å gjøre. Smarte algoritmer og billig datakraft gjør det mulig å utnytte data på nye og langt mer effektive måter. VPUer og nevrale nettverk med tilhørende programvare bygger intelligens på mange nivåer – også langt utenfor synlige smarttelefoner (Siri, Now, Cortana, Hound) og hjemmedingser (Amazon Echo, se Digital opprydding i trådløst kaos).

Sammenhengen er ikke innlysende ved første øyekast, men blir det raskt: Jo mer vi vet om hva som ikke fungerer, desto kortere er veien til det som fungerer. Innen kjemi (materials research), som artikkelen i Scientific American fokuserer på, bidrar analyser av mislykkede eksperimenter til å forme nye hypoteser. Innen IT og utvikling gir bugs og andre feil ny kunnskap. For bilfabrikanter og forbruker-organisasjoner gir klager fra publikum ny viten – ikke bare om kvalitet bakover, men om markedsfokus fremover. Hva er brukerne/kundene opptatt av?

Den viktigste konsekvensen av endringen er raskere læring og større åpenhet. Feil i de fleste avskygninger er også kunnskap. Verden deler i voksende grad feil og bommerter like lett som suksesser og fulltreffere. Bom er veien til treff – hvis de brukes. Hvis ikke er både tid og ressurser bortkastet.


Se også …

 

Legg igjen kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.