På jakt etter ‘kreative teknologer’

Trenger du ‘kreative teknologer’? Det spontane svaret er ‘nei’, det riktige svaret er ‘ja’, og årsaken er en annen enn du tror: Programmering er ut, design er in.

Skepsisen er fortsatt påtagelig. ‘Programmering ut’? No way. OK, programmering er ikke ut, men all utvikling – inklusive programutvikling, endrer karakter raskt. Byggeprosjekter, industriell produksjon, handel og mye mer – ekstremt annerledes på kort tid, blant annet på grunn av digitalisering. Grenser flyttes, metodikk endres, verktøy erstattes og hele fagområder utraderes.

For eksempel: Hvor blir det av forskalingssnekkere og armeringsspesialister når industri- og forretningsbygg reises på rekordtid av betongelementer, forhåndstilpassede stålbjelker og ferdigisolerte ‘klosser’ i vegger og tak?

Tilbake til IT og behovet for kreativ tilnærming til teknologi: Jo mer komponent-, tjeneste- og microservice-baserte løsningene blir, desto raskere og billigere bygges de, og oppmerksomheten flyttes mot brukere og brukergrensesnitt. Konkurransefaktoren er ikke hvilke produkter som ‘virker’ best, men hvilke brukerne liker best.

Her kommer behovet for kreative teknologer inn: Designere som forstår både brukere og teknologi. Forskjellen mellom ‘produkt-design’ og design av brukergrensesnitt forsvinner, produktet ER grensesnittet sett fra brukerens side. En omstilling som akselereres av nye verktøy som Squarespace, Webflow, Atomic og Origami. Design-orienterte og fleksible, med klare trendpekere om hva vi har i vente de neste årene: Verktøy som inviterer kreative brukere til å eksperimentere med grensesnittene selv. Ingen koding, kun innlysende pek, klikk, dra, slipp, sveip, pinch. Tilsvarende skjer også med verktøy på lavere nivå. Mindre koding, mer design.

Derfor trenger vi ‘kreative teknologer’. Designere med teknologiforståelse eller teknologer med designforståelse. Som forstår poenget med ‘vakre brukergrensesnitt’ (se Vakker IT?) og kan løfte et brukergrensesnitt fra middelmådighet til entusiasme. Digitale innfødte som forstår sine egne.

Legg igjen kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.