Kald krig 2.0

Vi tenker ikke på Putin, Ukraina, Tyrkia og Clinton, men på Oracle. Og Microsoft og Google.

Den var nesten glemt, den kalde IT-krigen fra 90- og 2000-tallet. Da Microsoft finansierte den ene grupperingen og institusjonen etter den andre for å ta knekken på UNIX, open source og andre ‘truende’ utviklingstrekk. Det gikk over. Det gikk sågar så kraftig over at Microsoft forleden sendte oss invitasjon til open source seminar. Og forlengst har egne datasentre fulle av open source og Linux systemer.

Krigen gikk over, men ideen lever, og nå er det Oracle som ruster til kamp. Det forsmedelige tapet mot Google – påstått misbruk av Java i Android og andre sammenhenger – skal hevnes.

Metodene er lette å kjenne igjen – store penger til små, ‘uavhengige’ institusjoner og ‘grasrot-bevegelser’ som gir et skinn av idealisme eller rettmessighet. Samt målsettinger som er i allmennhetens interesse, i dette tilfellet ‘transparens’. The Google Transparency Project skal avsløre kriminelle aktiviteter hos Google. Vel og bra, men det lukter vondt når grupperingen – Campaign for Accountability – som skal levere transparens, ikke selv er transparent, men for eksempel nekter å oppgi hvem som står bak – i tillegg til Oracle.

Google er ingen engel. Det er lenge siden ‘do no evil’ passet på virksomheten. Det samme kan sies om Oracle, som i motsetning til Google alltid har fremstått som en bulldoser i markedet. Ingen blir verdensledende uten å få motstandere og fiender i markedsmessig forstand. Men ingen er tjent med krig på dette nivå – bortsett fra en horde av advokater, som kan fryde seg hele veien til banken.

Vi ønsker ethvert initiativ for mer transparens velkommen, fra initiativtagere og aktører som starter med seg selv. Eksemplets makt er stor, også i digital-alderen.

Legg igjen kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.