IoT sparker IT på skinneleggen

«Silicon Valley is missing the boat by focusing on the gadgets and not the systems in IoT.» Kraftsalven kommer fra Tim O’Reilly, kjent forlegger, foredragsholder og inspirator i bransjen gjennom 30+ år. Overført til norske forhold: «Norske IT-miljøer står igjen på stasjonen fordi de fokuserer på infrastruktur i stedet for tjenester.»

Vi er i kontakt med minst en håndfull IT-miljøer hver eneste uke, og blir fortsatt ofte forbauset over fokuseringen. Alle vet om IoT, men mener det ikke angår dem direkte. ‘Kanskje en gang i fremtiden’ er det nærmeste vi kommer. Men fremtiden er nå. IoT gjelder veterinærer, ingeniører, leger, sykepleiere, bilister, syklister… alle. Og noen skal koble det hele sammen, sørge for at det virker, er pålitelig, stabilt, sikkert etc. Det er ikke brukerne, ikke kjøperne, ikke markedsførerne, analytikerne eller data-spesialistene. Det er IT. Eller ITs erstatter, dersom IT ikke følger med i timen.

En av overraskelsene i vår løpende kontakt med markedet, er trauste beslutningsprosesser. Det evalueres og vurderes, diskuteres og beregnes. Office 365 (eller Google Apps) ’er under vurdering’. En hastighet og grundighet vi kunne tillate oss for 5, kanskje 3 år siden. I dag spiller mange av evalueringene liten rolle. Alle alternativene gjør jobben, det viktige er ikke hvilken som velges, men at valget blir gjort slik at vi kommer videre. Langvarige evaluerings- og beslutningsprosesser rundt hyllevare og standardtjenester er ikke bare bortkastet tid, men hemmende for business, for overlevelse.

Tilbake til IoT har den faglige diskusjonen flyttet forbi utbredelse, nytte og ansvar, til konsekvenser, datahåndtering, sikring og forretningsmodeller. En håndfull IoT-fagkonferanser over hele verden i 2016 fokuserer på verdiutvikling, M2M-mekanismer, standarder og erfaringer.

Endringshastigheten er en utfordring for alle – ingen slipper unna. For eksempel: 3D-printing overtar småskala produksjon i høyt tempo og forandrer forretningsmodeller like raskt – på samme måte som Internettet forandret verdensmarkedet for 15 år siden. Det gir seg selv: En investering på NOK 100.000 i 2016 leverer det samme som en investering på NOK 5-6 mill. i 2011. Om vi driver med skatt, produksjon, landbruk eller salg – påvirkes måten vi driver på av IoT fordi ny og/eller mer detaljert informasjon endrer virkelighetsbildet. Bilen leverer kjøreboken selv. Melkekyr og sauer helsesjekkes hvert minutt i stedet for hvert halvår. Selgere følger produkter fra fabrikk til resirk. Data, data og atter data – som kan utnyttes eller ignoreres. Konsekvensen av det siste gir seg selv.

Norge, Norden, Nord-Europa har høye kostnader, og må oppover i næringskjeden – raskt. Da må spørsmålene vi stiller og svarene vi leverer være på riktig nivå. La spesialistene håndtere BTU, GHz, PB, MTBF og standardverktøy. Mens den gjengse IT-avdeling skaffer, håndterer og verdiutnytter riktige data. Business as usual? Tvert imot – business as unusual! ITs store sjanse til å drive business i stedet for å drifte infrastruktur.


Se også …

Legg igjen kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.