Hybrid Cloud - fristende blindvei

Media flommer av analyser og artikler om Hybrid Cloud. ‘Løsningen for de fleste, også enterprises’ er konklusjonen, med henvisning til tydelige trender. Men tydelige trender er lite verdt når premissene er feil.

Slik går det når historien brukes som målestokk for fremtiden. Det fungerer når endringene er små og jevne, en karakteristikk som passer dårlig på dagens teknologimarked. Like fullt kjører selv Gartner etter denne modellen, og mener Hybrid Cloud-segmentet vil vokse fra USD 25 milliarder i 2014 til USD 84 milliarder i 2020.

Analysen forutsetter at markedet tenker omtrent likedan i 2020 som i 2010: Fokus på infrastruktur og egenproduksjon av tjenester. At Cloud er lite annet enn et infrastruktur-supplement.

I teknisk forstand er Cloud akkurat det. Industrialisering, rimelig og profesjonell masseproduksjon av standard-ressurser. Ikke et mål, men en muliggjører som frigjør ressurser til å gripe fatt i langt mer presserende utfordringer, med digitalisering som den viktigste.

Gartner kolliderer med seg selv, med andre analyser som diskuterer nettopp digitalisering (se Gartner: Dropp teknologi, start digitalisering) og ikke minst tjeneste-/SaaS-fokus. Få IT-miljøer vi er i kontakt med tror de vil ha egen infrastruktur i 2020. Derfor oppfatter vi medie-kjøret på Hybrid Cloud som både misforstått og villedende. På samme nivå som Computerworld (Norge) utropte hyperconvergence til normalen i datasenteret nylig, og i farten glemte at det samme datasenteret er under avvikling (se Hyper-converged nonsense).

Essensen i utviklingen ble diskutert i kommentaren Cloud: Fra god strategi til dårlig unnskyldning nylig. Cloud – hybrid eller annet – har lett for å bli en bakoverskuende forstyrrelse i et tiår der industrialisert IT er en selvfølge, mens digitalisering og tjenester trenger all oppmerksomhet. Fra IT – for virksomheten.


Se også Privat, hybrid, public – spiller det noen rolle?.

Legg igjen kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.