Når Facebook møter veggen

Levetiden for produkter og tjenester daler. Ingen lever av det samme i dag som for 10 år siden. Ikke Google, ikke Apple, ikke IBM, ikke Cisco. Når smeller det for Facebook?

1,7 milliarder brukere er ikke til å kimse av. Facebook er det nærmeste vi kommer et globalt folkeregister. Men i digitalalderen er brukere flyktige. Det er ingen selvfølge at Facebook – slik vi kjenner tjenesten i dag – fortsetter å vokse i 3 år til.

Mange signaler indikerer det motsatte. For eksempel en overskrift i Financial Times forleden. I artikkelen More millennials switch off social media diskuteres en ny generasjons skepsis – ikke bare til Facebook, men til måten 2 generasjoner så løssluppent har delt informasjon på i 10+ år. «Vi eier ikke vårt eget innhold» siteres en gruppe 20-åringer, og artikkelen fortsetter «… they were becoming increasingly uncomfortable with providing social platforms with personal information for those platforms to mine for commercial gain.»

Rapporten i FT er ikke enestående. Det er mange nok av dem til å indikere en trend – som vil bli diskutert oppad stolpe og nedad vegg de neste tre årene. Sett fra et IT-perspektiv er det mer interessant å diskutere spørsmålet ‘hva gjør FB nå’? For er trenden synlig for FT, er den enda mer synlig hos Zuckerberg & co.

Deler av svaret foreligger allerede: ‘Facebook for work’ – siden forrige uke kjent som ‘Workplace by Facebook’ — er selskapets første forsøk på å generere inntekter fra andre kilder enn annonser. En utvidelse av plattformen etter samme modell som Google har brukt – med betydelig suksess – i 10 år. Facebook fosser inn i segmentet Enterprise Social Media med enorm tyngde. Uten å være bedre enn noen, endrer Workplace spillereglene i segmentet over natten. Fordi hele verden vet hvordan verktøyet brukes, terskelen er lav og kostnadene likeså.

Facebooks primære utfordring er å skape tillit, spesielt med hensyn til eierskap av data – at de verken vil eller kan bli (mis)brukt. Klarer de i tillegg å etablere Workplace som plattform, som tilkoblingspunkt for andre tjenester, er markedet permanent endret. FB 2.0 er FB for business. Tidenes tyngste nykommer.

Legg igjen kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.