Når du møter en robot - hils!

I gangen, på parkeringsplassen, ved møtebordet, i butikken. Det er ingen spøk. Robotene er der. Og de ligner verken mennesker eller R2D2.

Hvis du er skeptisk, vær glad for januar-hålka. Den er håpløs for (dagens) roboter. Vær også glad for at vi bor i et grisgrendt, ulendt land. Samtidig: Vær forberedt på overraskelser. For robotene har verken hender eller føtter. Og de kommer raskere enn du tror.

I California ruller de rundt på parkeringsplasser og i parkeringshus - hos blant andre Facebook og LinkedIn. Fotograferer, rapporterer, registrerer, alarmerer. De nye parkeringsvaktene tar ikke pauser, er ikke fagorganiserte, ber ikke om lønnspålegg og klarer seg med en lading i døgnet. Billig, effektivt, fleksibelt. Klart det er attraktivt. Så får det stå sin prøve at de ikke fysisk kan hjelpe kunden som falt og skadet seg, eller bestefar med startproblemer. Utover å rapportere…

Vi trenger ingen krystallkule for å se hvor vi er på vei. Alle triggerne for suksess er tydelige. Dessuten - det vi har beskrevet så langt, er ikke den mest attraktive varianten. Den ser omtrent lik ut, men er mer personlig - styres av en person som også kommuniserer med omgivelsene. Et vandrende telekonferanse-system som fungerer så godt i praksis at det allerede setter spor etter seg – også utenfor denne demo-videoen fra selskapet Suitable Technologies. Og som fjerner ‘fordelen’ vi har med hålke og ulendt terreng: For innendørs bruk.
Hvis vanlige videokonferanser har bidratt til mindre reising og høyere effektivitet, tar en slik ‘impersonasjon’ (telepresence) det hele til et nytt nivå. Om vi fortsatt ikke kan være flere steder på samme tid, tar det kun sekunder å flytte seg fra Notodden til Houston og videre til Seoul.

Dessuten - og like viktig: Nye verktøy skaper nye muligheter. Den første butikken uten en fysisk betjening er Suitable Technologies' concept store i Palo Alto, som åpnet 1. oktober i fjor - og mottar en strøm av interesserte fra hele verden - pluss tilfeldige forbipasserende. Mer krevende enn et kontormiljø, og én av mange settinger der konseptet testes akkurat nå. En annen er helsesektoren, en tredje er industri - ironisk nok overvåking av roboter ...

Fascinerende og annerledes. Vil kundene akseptere forandringen? I mange settinger tror vi svaret er ja, forutsatt at endringen oppleves som positiv. Å få kontakt med en person straks i stedet for å vente 5 eller 30 minutter, er tungtveiende. Like tungtveiende som muligheten for arbeidsgiver til å 'flekse' arbeidskraften dit den trengs - på sekunder.

Klart det måtte komme. Vi har visst det siden lenge før R2D2 og C-3PO i StarWars-filmene. Vi har levd med industriroboter i et tosifret antall år. Nå vet vi hvordan funksjonelle ‘menneskerettede’ varianter ser ut. Noen av mange – som i løpet av de 2 neste årene vil endre utallige arbeidsplasser – og skape muligheter vi knapt aner konturene av.Den største utfordringen er verken topografi eller teknologi, men tilgang på pålitelig båndbredde.

For teknologikåte Norge, med kronisk mangel på arbeidskraft og ‘krevende’ arbeidsmiljølover, aner vi en bølge à la Tesla. Som starter i 2016, kanskje allerede i 2015 …

Legg igjen kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.