Slate: Håp for Adobe

‘Ikke en dag uten Adobe’ er et faktum for teknologibrukere flest – over hele verden. Vi ‘photoshopper’, er totalt PDF-avhengige og kjører mer eller mindre frivillig Flash hver eneste dag. Men 99 av 100 brukere aner ingenting om Adobe. Hvor ble trendsetteren og stilskaperen av?

Svaret er like naturlig som det er krevende. Adobe ble gammel, og oppdaget sent at utviklingen hadde skiftet retning og hastighet. Faktum er at Adobe gikk ut på dato sammen med XP. Hele verdens designverktøy – fra tekst til bilder, fra web til video – trakk på årene, passet ikke inn i den nye cloud- og tjenesteorienterte verden. Dyre, tunge, Windows-orienterte og lite fleksible produkter som hanglet videre på W7 og W8 fordi markedet trengte dem og manglet noe bedre.

Flash, Photoshop og PDF eide verden. Spesialverktøyene holdt spesialistene igang så de slapp å lære noe nytt. Inkrementelle oppussinger med like inkrementelle ‘kunnskaps-oppdateringer’. Trygt og stabilt.

Den virkelige nedturen startet da Apples Steve Jobs proklamerte iPad som Flash-fri sone. Beryktet som notorisk feilkilde og sikkerhetsrisiko, og laget for 90-tallets web, var Flash i ferd med å knele under sin egen fedme i 2010. Jobs sa det mange tenkte: ‘Utgått på dato’.

Siden har Adobe hatt et tiltagende ‘gammel og grå’-image i markedet. En serie cloud-orienterte satsinger har i noen grad vært vellykkede livsforlengere, men knapt fornyende. Likheten med Microsoft er ikke tilfeldig: Samme alder, samme modell, samme plattform. Til å leve av, men ikke til å blomstre av.

Så dukket Slate (og kompanjongen Voice) opp – i 2015. Annerledes, uten historisk forankring. Dagsaktuell, moderne: Bilder og tekst i et samspill slik vi liker å se dem i dag, slik en hel generasjon forlanger og forventer å se dem. Enkelt, elegant, mobilt, spennende. Vi smiler mens vi tester. Dette er ikke bare gøy, det er effektivt og stimulerende. 2015-style kommunikasjon for 2015-style plattformer. Hvis Slate og Voice representerer ‘nye Adobe’ og ‘gamle Adobe’ plasseres i baksetet, aner vi håp.

Det er 30 år – en teknologisk evighet – siden Adobe og Apple sammen startet en desktop publishing revolusjon. Apple fornyet seg totalt og brutalt ved årtusenskiftet. Adobe har 2 år på seg – maks!


Se også:

Legg igjen kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.