Er 10 IT-år = steinalder?

«IT-løsningene i noen av departementene er over 10 år gamle, ustabile og tar minst 15 minutter å logge seg på om morgenen» fortalte dagspressen for noen uker siden. Ingen ble overrasket, mange ristet på hodet. Men er det så ille?

10 år gamle systemer er høyst alminnelige – over hele verden. Faktum er at 10+ år gamle systemer er mer vanlige enn 2 år gamle systemer – av innlysende årsaker. Selv på klientsiden florerer gamle PCer og Windows XP – i langt større grad enn populære web-statistikker (med sine 25%) indikerer. Millioner av XP-systemer ser aldri andre nettverke enn det lokale. Og fungerer i mange tilfeller helt OK alderen til tross.

Vi anbefaler ikke gammel hardware. Tvert imot: Hardware over 5 år bør ikke brukes i business. Når det er sagt: At ‘gamle’ systemer ikke fungerer tilfredsstillende har kun unntaksvis med alder å gjøre. Arkitektur, overbelastning, manglende vedlikehold, feil bruk og endrede målestokker er mer sannsynlige årsaker. I samtlige tilfeller har IT sviktet. ITs oppgave er å levere riktige tjenester til organisasjonen – inklusive å sørge for balanse mellom ressurser, belastning, forventninger og bruk. Og å si nei til endringer som åpenbart vil skape ubalanse.

Når servere eller klienter belastes over evne, trafikken overkjører nettverket, eller tjenester kneler på grunn av interne flaskehalser (arkitektur), er det IT som har ansvaret. For problemet og løsningen.

Derfor reagerer vi når alder får skylden. En lettvint unnskyldning som synes å frita alle for ansvar. Men 15 minutter påloggingstid har andre årsaker enn kalendere, og er alltid fiksbart. Hvis det gjør vondt nok blir det fikset. Hvis ikke, gjør det ikke vondt nok.

Funksjonelt utilstrekkelige løsninger er en annen sak. Fortsatt ITs ansvar, men en mer sammensatt utfordring – med ingredienser som spesielt i offentlig sektor kan være uforutsigbare, sågar lite rasjonelle. En oppegående IT-funksjon skal like fullt fortelle ‘oppdragsgivere’ hvilke konsekvenser hvert enkelt ‘oppdrag’ vil få.

Lange påloggingstider og dårlig respons er et valg. Et underlig valg gitt at vi har penger, mangler tid og arbeidskraft. På toppen av det hele mener vi oss over middels på bruk av teknologi. Hvor er problemet?


Se også …

Legg igjen kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.