SSD - for better or worse

4TB SSD-disk er her, 8TB underveis. Våre masselager-utfordringer er borte. Eller har de nettopp begynt?

Det virker så enkelt – og bra: Ingen bevegelige deler. Lavere energiforbruk. Rask, effektiv teknologi – tvangsinnlagt i gammeldags disk-format. Samme form, samme grensesnitt. Påliteligheten tar vi for gitt.

Men SSD er ikke SSD. Kategorien spenner fra low end til enterprise quality og dekker en håndfull teknologier (se også In Memory Madness). RAM SSD er avhengig av regelmessig batteriskifte, er lynrask og slites av alder og varme. Flash derimot slites av bruk (skriving), og er mindre sensitiv for varme og tid.

Flash-SSD har gått gjennom 3 generasjoner allerede, og blir mer robust (tåler mer) for hver generasjon. Dagens teknologi (95% av markedet, ‘2D planar NAND’) tåler typisk 2.000 til 3.000 skriveoperasjoner. Pålitelighet og slitestyrke avhenger av klassiske parametre: Omvendt proporsjonal med fysisk størrelse. Høy skrivehastighet sliter mer enn lav. Og proporsjonal med pris: Raske produksjonsprosesser gir variabel kvalitet. Postproduksjons-testing skiller klinten fra hveten. ‘Enterprise grade Flash’ er håndplukket fra samme batcher som havner i laptops og smarttelefoner.

Overraskende? I første omgang ‘ja’ – og samtidig velkjent: Minner til forveksling om hva vi har vært vant med i årevis – for disker. De går i stykker. Og vi er forberedt (se Når 300.000 disker krasjer – ukentlig). Slik fortsetter vi med SSD – i overskuelig fremtid. Intelligente ‘disk’-kontrollere holder orden på slitasje og kvalitet – og tid. Store installasjoner har kalenderstyrte utskiftingsregimer allerede. En videreføring av etablerte regimer for roterende disker. Det fungerer.

Bottom Line: SSD er ingen masselager-revolusjon, snarere en evolusjon: Inkrementelle forbedringer, kjente utfordringer. Et spekter av kvaliteter og prisnivåer, og en endring som viderefører en 30-årig kapasitetstrend. I løpet av de neste 2 årene har Seagate og WD kjøpt opp SSD-spesialistene og leverandørsiden ligner til forveksling på dagens: Hitatchi, Samsung, Toshiba, WD og Seagate. Mer enn rikelig konkurranse til å opprettholde pris-, kapasitets-, ytelses- og teknologi-utvikling.

Legg igjen kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.