A4 bedre enn A5?

Nei, vi snakker ikke om Audi, men om telefoner – og papir. Verden valgte ikke A5, ikke A3, men A4. Ikke den lille, ikke den store, men den riktige. Er iPhone 6 Plus riktig størrelse?

En hel verden lar seg forbause. Ikke over at nye iPhone 6 er en braksuksess, men at den store er mer populær enn den litt mindre.

Selv Apple forventet det annerledes, og måtte gjøre vesentlige endringer i bestillingene til underleverandører etter 3 uker på markedet.

Vi ble like forundret som Apple. ‘Lommeformat’ har fått en ny betydning. Konsumentene har talt: Smått er ikke godt og i alle fall ikke ‘best’ for smarttelefoner. Bruken tilsier at større er bedre, og definisjonen av ‘større’ er romsligere enn vi trodde.

Hva skjer? At markedet skifter mening, endrer prioritering er ingen overraskelse. Nye muligheter skaper nye vaner. Smarttelefoner brukes mer til å se på og skrive med enn til å snakke i. Når vi snakker i dem, gjør vi det via headsets – med eller uten ‘tau’, som ungdommen sier. Dessuten – balansen mellom tyngde og størrelse er kritisk. iPad Mini og et dusin andre ‘mini-brett’ fikk markedsandeler på tross av sin størrelse, og på grunn av sin vekt. De fleste brukerne ville gjerne ha den store (full size), men valgte den lette.

Burde markedet og Apple ha forutsett dette? Gitt populariteten av Android-baserte ‘giga-telefoner’ var reaksjonen forutsigbar. På den andre siden: iPhone 5, 5s og 5C ble markedsvinnere og er lommevennlige. Med andre ord: Ingen fasit utover at markedet flytter seg kontinuerlig. Lommevennlighet faller på brukernes prioriteringsliste.

iPhone 6 Plus reduserer avstanden mellom smarttelefoner og brett (se Hvem dør først, smarttelefon eller brett?). Selv kategoriske motstandere av store telefoner bytter til iPhone 6 Plus etter først å ha fordømt den. 172 gram er under smertegrensen – og alle kan ta feil. Større er bedre – for overraskende mange. Og små brett er dødsdømt. Blodferske iPad Mini 3 er siste generasjon i sin klasse. Eller den får fulle telefoni-funksjonalitet og bytter klasse – og navn. iPhone Maxxi?

Legg igjen kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.