Apple som teleoperatør

Apple har vært teleoperatør i flere år, vil ha mer av samme kaka – og får det til!

Apples WWDC kom og gikk – med sedvanlig medie-oppmerksomhet. Like vanlig: Den ‘lange’ strategien finnes mellom linjene. Synlig, men ikke uttalt. For eksempel en kraftig forsterkning av Apples rolle som teleoperatør.

Vi tar oss i det fra tid til annen: Hvis Facetime-symbolet kommer opp når vi skal ringe, velger vi det automatisk. Bedre lyd. Mye bedre lyd. Mobiltelefoni er endelig blitt bedre enn analog fasttelefon, også på lydsiden.

Apple følger sin egen mantra: Å levere tilgjengelighet og enkelhet. Innovasjon på bruks/bruker-nivå mer enn på teknisk nivå. Mobiloperatørene svarer med HD-lyd, men forbedringen merkes kun unntaksvis. Med Facetime oppleves den hele tiden.

Tilbake til WWDC: Forbedringen mange av oss ser frem til, er at bordmaskinen og brettet kan være telefoniklienter – så lenge iPhonen er i nærheten. Visst har vi brukt Facetime, iMessage, Skype, IP-telefoni/SIP-klienter i årevis, og hatt nytte av det. Akseptabelt og forvirrende – supplementer, men ikke konkurrenter til mobilen. Apples løsning omfavner mobilen som det den er: ‘Sentralenheten’ i vår personlige kommunikasjonshverdag. Forbedrer det som finnes i stedet for å servere et alternativ, en konkurrent. Senker en terskel – og øker sjansen for at vi ringer, chatter, MMSer etc. via Apple i stedet for tilsvarende tjenester via Telenor, Netcom, Telio eller andre.

Operatørene på sin side savner verken taleminutter eller meldinger, de er stort sett gratis allerede. Ikke mister de kunder heller – i første omgang. Men de mister synlighet, avhengighet og oppmerksomhet. Det er alvorlig – for fremtidig business (se En SIM-fri verden).

Apple på sin side trekker brukerne enda et hakk inn i eget økosystem. Ikke ved tvang, men ved å levere muligheter. Microsoft gjør det samme med Skype – med mindre suksess fordi samspillet mellom elementene mangler. Så langt.

Apples strategi fungerer – og forplikter. Avhengighet = risiko (se Om sikkerhet, risiko og ITs ansvar) og Apple må levere. Høy kvalitet, hele tiden.

iMessage og Facetime for Windows og Android? Vi tror det. Flere betyr mer business og risikoen er beskjeden: Ved å sikre bedre brukeropplevelse i eget økosystem, opprettholdes gravitasjonen ‘innover’.


Se også…

Legg igjen kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.