Finger-ID: Eksperter på bærtur

Ekspertene finner svakheter i iPhone 5s’ fingerskanner. Vi finner svakheter i ekspertenes analyser.

Fingeren som passord? Det var på tide. Hvorfor tok det så lang tid? Og hvorfor rister ekspertene på hodet?

Det siste først: Å riste på hodet synes å være ekspertenes jobb. De konkurrerer om å finne svakheter – og finner dem alltid. Erkjennelsen er ikke egnet til å overraske noen. Det som overrasker, er mangelen på bakkekontakt. Ingen vet bedre enn ekspertene at sikkerhet aldri blir 100%.

Brukere hater passord, aksepterer PIN-koder og digger forenkling. Derfor føles ekspertenes diskusjoner i ulike nettfora virkelighetsfjerne. 2 dager etter at nye iPhone 5s kom på markedet har flere eksperter klart å ‘knekke’ fingeravtrykk-leseren. Via kompliserte, omstendelige og tidkrevende prosesser har de laget en ‘fake finger’ som aksepteres av telefonens sensor. Så ruller ballen. ‘Den nye mekanismen er verdiløs’, ‘falsk trygghet’ og så videre.

Hva med fingeren i jorda? Ingen har oss bekjent antydet at slike skannere er idiotsikre. Målestokken er aldri absolutt sikkerhet, men alternativene. I dette tilfellet PIN-koder. Er fingeravtrykk-skanneren med tilhørende mekanismer bedre eller dårligere? Konfrontert med dette enkle spørsmålet blir meldingen fra ekspertene annerledes. ‘Klart det er bedre, mye bedre’ får vi vite. ‘Men …’

Markedet liker ‘mye bedre’ og ‘enklere’, og er uinteressert i ‘men’-delen. Biometrisk autentisering er ikke perfekt og har ‘bivirkninger’ som vil bli diskutert i årene fremover, men er udiskutabelt bedre enn passord og PIN-koder. Mekanismene vi hittil har sett på laptops og i enkelte andre sammenhenger, har hatt funksjonelle eller kvalitetsmessige problemer. iPhone 5s flytter denne terskelen. Biometrisk autentisering i konsument-markedet er en realitet. Om 2 år er det en selvfølge. Dessuten: De gamle mekanismene blir ikke borte. Virkelig sikkerhetsbevisste brukere velger både fingeravtrykk og PIN-kode – og passord der det er mulig. For brukere flest er én av dem godt nok.

En langt mer nyttig diskusjon handler om hvor og hvordan fingeravtrykk lagres. Også den diskusjonen hemmes av ekspertenes hang til det perfekte og urealistiske. Mens de diskuterer, leverer Apple og deres konkurrenter mekanismer som fungerer og brukes. Da er ekspertenes nytteverdi i beste fall diskutabel.

Vær den første til å kommentere

Skriv en respons

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.